BIST 11.046
DOLAR 32,19
EURO 35,03
ALTIN 2.504,35
HABER /  GÜNCEL

Petrolde fiyatlar alev alev

Petrolde yüksek seyir bugün de devam ediyor. Fiyatlar 90 dolara yaklaşıyor.

Abone ol Petrolde Türkiye'nin Kuzey Irak operasyonu ihtimali ile başlayan rekor serisi bugün de devam ediyor.

 Yaklaşan kış aylarının petrol talebini artıracağı beklentisinin de yükselişte etkili olduğu gözlenirken, petrol bugün 87 dolar sınırına dayandı. Düne göre petrolde yarım dolarlık bir artış gerçekleşti.

ABD ham petrolün varil fiyatı Asya'daki işlemlerde 86.72 dolarda bulunuyor. Fiyatlar bugün en yüksek 86.79 doları gördü.

Analistler, petroldeki alım eğiliminin devam ettiğini, Irak ile ilgili tedirginlikler, stoklara ilişkin endişeler ve doların zayıflığının fiyatları yukaruı çektiğini belirtiyor.

Yaz aylarında genelde sakin bir seyir izleyen petrol fiyatlarındaki yükseliş, ağustos ayında 70 doların hemen altından başladı ve şimdilerde 90 dolara yaklaştı. Uzmanlar, fiyatların yükselişindeki ana sebebin ekonomilerdeki gelişmelerle birlikte petrolde arz-talep dengesizliğine ilişkin tedirginlikler olduğunu, bunun yanında dönemsel olayların da yükselişe katkıda bulunduğunu belirtiyor. 

Commonwealth Bank analisti Tobin Gorey, petroldeki yükselişin Türkiye ile Irak arasındaki gelişmelerden kaynaklandığını ve mevcut belirsizliğin piyasayı etkilediğini söyledi.

Petrol fiyatları son bir haftada yüzde 10 değer kazandı. 2002 yılındaki yükselişin başladığı andan bugüne bakıldığında ise fiyat artışı dört kata ulaştı.