BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

Tezkerenin gizli kodları

Tezkere ne anlam içeriyor? Metnin satır aralarını sizler için araladık..

Abone ol Haber: Oktay Sağlam
İnternethaber


Ve beklene tezkere Meclis' sevk edildi. Cemil Çiçek "İnşallah bu tezkerenin kullanılmasına gerek kalmaz" sözleriyle özetlediği tezkerenin metni ne mesajlar içeriyordu?

Hükümez sözcüsünün beyanlarından anlaşıldığı gibi iktidar, sınır ötesine hevesli değil.. Ancak mecbur kalınırsa da kullanmakta kararlı..

Başbakan Yardımcısı Çiçek, bir önceki konuşması gibi heyecanlı değildi. Aksine sakin, soğukkanlı ve itidalliydi.

Çünkü olası sınır ötesi operasyon sadece askeri boyutu olan bir harekat değil. Savaş sadece PKK ile değil, Ortadoğu ve Türkiye üzerinde hesapları olanlarla olacak. Hükümet de bunun farkında. Yani 'çok boyutlu' bir mücadele bizleri bekliyor.

Tezkerenin dili: Bu nedenle seçilen dil sert değil. Hassas ve yumuşak bir üslup seçilmiş. Saldırı değil, savunma amaçlı bir tema var metnin ifadelerinde. Bir bakıma dünya kamuoyunu ikna ve tezkere gerekçeleri sıralanmış..

Irak'ın toprak bütünlüğü: Tezkere metin “Dost ve kardeş Irak’ın toprak bütünlüğü" ibaresi ile başlıyor. Bu ifade çarpıcı.. Dünya kamuoyuna 'toprak koparma', 'işgal amaçlı' değildir mesajı veriliyor.

Öncelikli fırsat diplomasiye: Metinde uzun süren diplomatik girişimlere dikkat çekiliyor. Sonuç alınamadığı belirtiliyor. Bu bir anlamda ABD ve Iraklı yetkililere sitem var. Aynı zaman da ilgili taraflara hala 'diplomasi için şans devam ediyor' anlamını içeriyor..

Meşru müdafaa hakkı: Uluslararası hukuk vurgusu yapılıyor.. Her ülkenin meşru müdafaa hakkına gönderme yapılıyor. Bu aynı zamanda BM'nin yasalarında mevcut..

Hedef Kürtler değil PKK mesajı: Metinde hedef terör örgütü PKK olarak gösteriliyor. Terörün altı çiziliyor. Barzani'yi hedef gösterecek herhangi bir kelime kullanılmamış.. Hükümet, Barzani'ye bir anlamda hedefin Kürtler değil, PKK olduğununun mesajını veriyor.

Merkezi hükümeti tanırım: Her bir kelime bir anlam içeriyor. Coğrafi anlamlar aracılığıyla 'muhatabım Bağdat' deniyor. Metinde 'Irak’ın PKK teröristlerinin yuvalandıkları kuzey bölgesi' ibaresi çarpıcı.. K. Irak yerine Irak'ın kuzeyi ifadesi yer alıyor.

Barzani'ye de üstü kapalı mesaj: Yine metinde Barzani adı geçmiyor ama o bölgenin hakimi olduğunu iddia eden Barzani'ye eleştiri var. 'Teröristlerin yuvalandıkları kuzey bölgesi' ifadesi ile orada krallığını ilan eden Barzani'ye gönderme yapılıyor.