BIST 10.851
DOLAR 32,21
EURO 34,98
ALTIN 2.446,59
HABER /  GÜNCEL

Petrol REKOR kırdı

Yurtdışından alınan müteahhitlik işleri son 5 yılda 11 kat artış gösterdi.

Abone ol

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren’in verdiği bilgiye göre yurtdışından alınan müteahhitlik işleri son 5 yılda 11 kat artışla 19.5 milyar dolara yükseldi. Türk müteahhitler, bugüne kadar 68 ülkede üstlendikleri ve 2007 sonunda toplam 105 milyar dolara yaklaşan iş hacmi ile dünya müteahhitlik hizmetleri pazarında çok güçlü bir konuma ulaştı.

Aşırı düşük teklif kaçırdı

Erdal Eren’in verdiği bilgiye göre yurtdışı müteahhitlikte, özellikle 2001 ekonomik krizi sonrasında çok hızlı bir gelişme kaydedildi. Erdal Eren, bu artışı petrol ve doğalgaz zengini olan, aynı zamanda coğrafi ve kültürel yakınlığımız bulunan ülkelerdeki yatırımın artmasına bağlarken, 2001 krizi sonrasında yurtiçi yatırımların azalması sonrası müteahhitlerin yurtdışına yöneldiğini vurguladı. Eren, “Yurtiçindeki ihalelerde varlığını sürdüren ‘aşırı düşük teklif’ sorunu nitelikli firmaları kendi ülkelerinde iş yapamaz hale getirmiş, iş geliştirme çabalarının yurtdışına yoğunlaşmasına neden olmuştur” dedi.

Yurtdışında üstlenilen müteahhitlik işlerinin yaklaşık üçte ikisi BDT ve Afrika ülkelerinde, yüzde 90’ı ise BDT-Afrika-Ortadoğu üçlüsünde gerçekleşti.

Dörtte biri Libya’dan

2007’de üstlenilen projelerin ülkelere dağılımına bakıldığında toplam iş tutarının dörtte birine eşdeğer bir meblağ ile Libya’nın (4.9 milyar dolar) birinci sırada yer aldığı, onu sırasıyla Rusya Federasyonu’nun (3.6 milyar dolar), Katar’ın (1.9 milyar dolar), Türkmenistan’ın (1.6 milyar dolar) ve Kazakistan’ın (1.1 milyar dolar) izledikleri görülüyor. Diğer bir deyimle, 2007’de Libya, Rusya ve Katar’da üstlenilmiş olan işlerin toplamı (10.4 milyar dolar) Türk müteahhitlerinin yurtdışındaki yıllık toplam iş tutarının yarısından fazlasını oluşturdu.