BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,86
ALTIN 2.382,37
HABER /  GÜNCEL

Peşmerge, 'düzenli Kürt ordusu' oldu

Kuzey Irak'taki Peşmerge gruplara bağlı yaklaşık 100 bin kişilik silahlı güç düzenli orduya dönüşüyor. Kürt Tv'lerinde düzenli ordunun görüntüleri yayınlanıyor...

Abone ol

Kuzey Irak’taki Kürt gruplara bağlı yaklaşık 100 bin silahlı gücü bulunan peşmerge ’düzenli Kürt ordusu’ haline gelirken, Kürt televizyonlarında da son dönemde bu ‘ordu’nun görüntüleri giderek ön plana çıkıyor.

Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri ve yerel Kürt yönetimi başkanı Mesut Barzani’ye bağlı Dohuk’a 12 kilometre uzaklıktaki Zavite kasabasında 20 Ekim 1997 tarihinde kurulan ’Zavite Özel Güçleri’ adı verilen askeri eğitim merkezinde geçen 8 yılı aşkın süre içerisinde binlerce peşmerge, subay gibi eğitim gördü.

ABD öncülüğündeki müttefik güçlerle birlikte hareket ederek Saddam Hüseyin yönetiminin devrilmesinde aktif görev yapan üniformalı ’Kürt ordusu’nun bir bölümü Irak’taki asayişin ve güvenliğin sağlanması, sınırların korunması ve güvenliği ilgilendiren diğer tüm alanlarda rol oynarken, Kuzey Irak’ta bunların dışında Irak’a bağlı resmi silahlı güç bulunmadığı belirtildi.

PEŞMERGE TÜM TEPKİLERE RAĞMEN SİLAH BIRAKMIYOR

Bağdat’ta bulunan bir Kürt birliği birçok bakanlığı korurken, Musul yakınlarındaki Mahmur ve Guera’da bölgenin güvenliği için görev yapan 101’inci Amerikan Tümeni’ne bağlı 1’inci Alay’la birlikte çalışan bir birim de bulunuyor. Türkiye’ye açılan İbrahim Halil Gümrük Kapısı’nı da bu güçler korurken, Erbil’de de 1 taburluk ’Zavite Özel Gücü’ bulunuyor.

Irak’taki diğer grupların tepkilerine rağmen silahlarını bırakmayan ve Kürt liderlerin ’olmazsa olmaz’ koşullarından biri olarak gösterdiği peşmerge gücünün önemli bölümü Barzani’ye bağlı bulunuyor.

Yeni Irak hükümetinde peşmergenin konumunun yeniden tartışma konusu olacağı, ancak Kürt liderlerin bunun tasfiyesine kesinlikle yanaşmayacağı belirtildi. IKDP lideri Barzani de yaptığı açıklamalarda sürekli bunu vurguluyor. Kürt televizyonlarında da son dönemde ’Kürt ordusu’ görüntülerinin giderek ön plana çıkması dikkat çekiyor.

Kaynak: www.milliyet.com.tr
Haber: İhsan Dörtkardeş