BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,57
ALTIN 2.376,74
HABER /  GÜNCEL

Pes artık! Tacizciye 'iyi hal' indirimi

Bir çok kızı taciz ettiği gerekçesiyle devam eden davada, eğitimci Fahrettin K.'ya yapılan ceza indirimi inanılır gibi değil...

Abone ol

Yöneticisi olduğu okulda çok sayıda kız çocuğunu taciz eden ve bazılarıyla ilişkiye giren Fahrettin K. için yapılan ceza indirimleri arasında ‘İyi hal’ de bulunduğu ortaya çıktı.

Siirt’te yöneticisi olduğu okuldaki küçük kızlara, cinsel istismarda bulunan, skandal açığa çıktıktan sonra uzun süre firari yaşayan, Fahrettin K.’ya, indirimli ceza uygulandığı ortaya çıktı.Daha önce davanın 10 tutuklu sanığını 5 ila 32 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına mahkum eden ancak başta tatminkar bulunan cezalarda çok sayıda indirim yaptığı ortaya çıkan Siirt Ağır Ceza Mahkemesi’nin, 4 kız için toplam 46 yıl hapisle cezalandırdığı Fahrettin K.’nın cezasında da birçok indirime gittiği anlaşıldı.

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre kararda, ilköğretim okul müdür yardımcısı olan Fahrettin K.’nin, 2007’den itibaren S.T.’ye cinsel tacizde bulunduğu belirtildi.

Fahrettin K’nın, S.T.’nin kardeşi H.T.’de cinsel istismarda bulunduğu kaydedildi.

Siirt Devlet Hastanesi Psikiyatri uzmanı, 13 Mayıs 2010 tarihli raporunda, genç kızlardan H.T için, “Travmatik olayların etkisinde, uykusuzluk,, titreme ve sürekli olayı tekrarlayan düşünceleri olduğu, travma sonrası stres bozukluğu oluştuğu, ruh sağlığının bozulduğu, olayların hukuksal anlam ve sonuçlarını kavrayabildiği” tespiti yaptı.

Aynı uzman, S.T için de “Depresif özellikle, konuşması yavaşlamış, düşünce içeriğinin benlik kaygısıyla ve travmatik olayla meşgul olduğu, ruh sağlığının bozulduğu, travma sonrası stres bozukluğu bulunduğu” yorumunu yaptı.

MAHKEME EN AZ CEZAYI UYGULADI
Mahkeme, Fahrettin K.’ya, iki kız için, ayrı ayrı toplam 15 yıl 7 ay 15’er gün ceza verdi. Bu cezayı belirlerken, TCK’da, beden ve ruh sağlığının bozulduğu hallerde “en az 15 yıl” ifadesinin bulunmamasına rağmen, “en az” cezayı uygulayarak 15’er yıl hapis verdi.

Suçun 2 yıl süreyle devam etmesi nedeniyle artırım uygulayan mahkeme, artırımda alt sınırdan uzaklaştığını belirtti.

Mahkeme cezayı dörtte ikiden daha fazla artırması mümkünken, sadece bu oranda artırdı.

Fahrettin K.’nın diğer iki kıza yönelik cinsel istismarında ise devlet hastanesi değil Adli Tıp raporu esas alındı ve kızların Fahrettin K. nedeniyle beden ve ruh sağlığı bozulmadığı gerekçesiyle, basit cinsel istismar suçundan her iki kız için 5’er yıl ceza verildi.

Okul yöneticisi olması nedeniyle cezası artan Fahrettin K.’ya bu kez de firari olmasına ve duruşmalardaki tavrına rağmen “iyi hal” indirimi yapıldı ve cezası 6’da bir düşürüldü. Bu iki kız için de 6 yıl 21’er aylık ceza bu şekilde belirlendi.

TEK BİR ÇOCUK İÇİN BİLE BU CEZA VERİLEBİLİRDİ
Mahkemenin, Fahrettin K.’ya, savcılığın iddialarını esas alması durumunda, tek bir çocuk için bile 40 yıla yakın ceza verebileceği belirtiliyor.

Savcılık, Fahrettin K.’nın iki kızla cinsel ilişkiye girmek suretiyle istismarda bulunduğunu iddia etti.

Bu iddianın esas alınması durumunda, F.K.’nin sadece bu suçtan 8 yıldan 15 yıla, tehditle bu eylemlerde bulunması nedeniyle yarı oranında artırımla 12 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası alması söz konusuydu. Bu durumda, yine öğretmen olması nedeniyle yapılacak yarı oranında artırım, cezanın 18 yıldan 33 yıla kadar çıkmasını sağlayacaktı. Eylemin süreklilik halinde olması nedeniyle, bu ceza üzerinden de artırım mümkün olabilecekti. Kızların ruh sağlığının bozulması da bu cezaya eklenebilecekti. Bu durumda, 4 kız için 46 yıl ceza alan F.K.’ye sadece tek bir çocuk için bile buna yakın bir ceza verilebilecekti.