BIST 10.511
DOLAR 32,29
EURO 35,04
ALTIN 2.477,08
HABER /  GÜNCEL

Peru: Espinar'da olağanüstü hal

Peru'daki bakır madeninde ücret ve çevre kirliliği konsundaki anlaşmazlıkla başlayan gerginlik ardından Espinar kentinde olağanüstü hal ilan edildi.

Abone ol

Peru'nun Espinar kentinde düzenlenen gösteriler sırasında iki protestocunun öldürülmesi ardından kentte olağanüstü hal ilan edildi.

Başkent Lima'dan bildiren BBC muhabiri Mattia Cabitza, uygulama kapsamında bazı hak ve özgürlerinin kısıtlandığını, olağanüstü halin bir ay süreyle devam edeceğini bildiriyor.

Yakınlardaki bakır madeninde, ücret anlaşmazlığı yaşanmakta ve çevreye zarar verildiği endişeleri dile getirilmekteydi. Düzenlenen gösterilerde 70 polis de yaralandı.

Peru hükümeti olağanüstü halin kamu düzenini sağlamak için zorunlu oluduğunu savunuyor.

Peru, gelirinin büyük bölümünü madenlerden elde ediyor; ihracat gelirlerinin yüzde 60'ını da madencilik ürünleri oluşturuyor.

Ülke genelinde madenlerle ilgili, ücret ve çalışma koşularıyla bağlantılı 200 kadar ihtilaf bulunuyor.

BBC muhabiri söz konusu anlaşmazlıkların, madenlere gelecekte yatırım yapılmasını tehdit eden bir unsur olarak görüldüğünü belirtiyor.

Peru'nun yeni devlet başkanı Ollanta Humala 10 önce işbaşına gelmişti.

Bir ABD şirketinin altın madeni açmasıyla ilişkili gerginlik nedeniyle, geçen Aralık ayında da, Cajamarca bölgesinde olağanüstü hal ilan edilmişti. Altın madenine yönelik muhalelet devam ediyor.