BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.390,19
HABER /  GÜNCEL

Personel reformunun maliyeti ağır

Maaş sistemini yeniden yapılandıran kamu personel reformunun hükümete 3 katrilyon liralık yük getirmesi bekleniyor. Tasarı 2006'ya sarkacak gibi.

Abone ol

Hükümetin kamu personel reformu çerçevesinde planladığı memur maaş sisteminin Maliye’ye 3 katrilyon lira ek yük getireceği hesaplandı. Tasarının yasalaşması önümüzdeki yıla kalırken, 1 Ocak 2006’da yürürlüğe girmesi planlanan yeni maaş uygulamasına kademeli olarak geçilmesi ve ek maliyetin yıllara yayılması planlanıyor.

Kamu Personel Rejimi Reform Tasarısı’nın mayıs ayı içinde Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesi Haziran ayında da Meclis’e sevk edilmesi bekleniyor.

YASALAŞMA 2006’YA KALABİLİR

NTV’ye bilgi veren Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, “Sadece mali ve sosyal haklarla ilgili bölüm 113 madde. Tasarının geniş kapsamlı olması nedeniyle yasalaşması önümüzdeki yıla kalabilir” dedi.

Şahin, Meclis tatile girmeden tasarının Plan Bütçe Komisyonu’ndaki çalışmalarının tamamlanabileceğini ancak genel kurul aşamasının gelecek döneme kalabileceğini ifade etti.

GÖREVİN RİSKİ DİKKATE ALINACAK

Tasarıya göre memurun eline geçen maaşın yüzde 70’ini temel görev aylığı oluşturacak. Bu belirlenirken memurun kıdemi, eğitimi, hiyerarşik sorumluluğu, görevin riski, mali sorumluluk gibi özellikler dikkate alınacak.

Buna göre memurlara verilecek ek ödeneğin tespiti kurumlarca yapılacak. Memurlara ayrıca performansa dayalı ek ödeme yapılması öngörülüyor.

MALİYET YILLARA YAYILIYOR

Yeni maaş sisteminin bütçeye maliyeti 3 katrilyon lira olarak belirlendi. Maliye Bakanlığı’nın getireceği bu ek yük nedeniyle düzenlemeye ilişkin bazı çekinceleri olduğu belirtiliyor. Bu nedenle de 1 Ocak 2006’da yürürlüğe girmesi planlanan yeni maaş uygulamasına kademeli olarak geçilmesi ve ek maliyetin yıllara yayılması planlanıyor.

Kaynak: