BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Perinçek, misyonerleri destekledi!

İP Lideri Doğu Perinçek hakkında iddia iddia üstüne. Bu sefer ki iddialar, "Protestan Kiliseler Birliği"nden. Perinçek'in misyonerlik çalışmalarını desteklediği söylendi.

Abone ol

İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek hakkında Protestan Kiliseler Birliği Basın Sözcüsü İsa Karataş ilginç iddialarda bulundu.

Zaman’a konuşan Karataş, Perinçek’in misyonerlik çalışmalarını özellikle 1980 ve 90’lı yıllarda ‘samimi bir şekilde’ desteklediğini söyledi. İP Genel Başkanı’nın yayın yönetmeni olduğu Yüzyıl ve İkibine Doğru dergilerinde birçok yazısının yayımlandığını hatırlatan Basın Sözcüsü, “Perinçek, yazılarımı abartarak yayınlıyordu. ‘Ne zaman başınız sıkışsa bana gelin.’ demişti. Şimdi bize karşı. Buna anlam veremiyorum.” dedi. Perinçek’in dergilerinde Protestan misyonerlerin çalışmalarını anlatan yazı dizileri, ücretsiz İncil ilanları da bulunduğuna işaret eden Karataş, ilişkilerin 1995’e kadar iyi bir seyir takip ettiğini anlattı. İşçi Partisi lideri ise misyonerlere destek iddialarını yalanladı: “Bunlara her zaman karşı çıktım.”

İsa Karataş, Perinçek’in misyonerlik karşıtı ifadelerinin geçmişiyle çeliştiğini vurguluyor. İP Genel Başkanı ile samimi havada geçen birçok görüşme yaptığını vurgulayan Protestan Kiliseler Birliği Basın Sözcüsü, şöyle devam ediyor: “Perinçek’le özellikle İkibine Doğru döneminde birçok kez görüştüm. Yazı vermek için Cağaloğlu’na dergiye gittiğimde Perinçek oradaysa randevusuz görüşüyordum. Gayet samimi davranıyordu. O anki duygularında samimiyetsizlik olduğunu düşünmüyorum.”

İP liderinin son yıllardaki yayın politikasının geçmişiyle çeliştiğini belirten Karataş, Yüzyıl ve İkibine Doğru dergilerinde “Hıristiyanlık propagandası yasak mı?” ve “Bir Hıristiyan’dan Bilim Araştırma Vakfı’na yanıt” gibi birçok yazısının yayınlandığını ifade ediyor. Karataş, İP Genel Başkanı’nın bunlarla da kalmayarak ücretsiz İncil ilanları yayımladığını da kaydediyor. Perinçek’in dergilerinde yayınlanan ve birçoğu İsa Karataş tarafından hazırlanan yazı dizilerinden biri de Yüzyıl dergisinin 2 Aralık 1990 tarihli sayısında Gedikpaşa Protestan Kilisesi’ni tanıtan haber dosya. Bu kilisedeki Protestanlığa geçen Kürt vatandaşlarla yapılan röportajlarda şu ifadelere yer verilmiş: “Diyarbakırlı, Siirtli Kürt Protestanlar. İstanbul’da iki tane Ermeni Protestan Kilisesi var. Diğeri Beyoğlu’nda. Ama en çeşitli topluluk, Gedikpaşa’dakine geliyor. Ermeni, İranlı, Süryani eskiden de gelirmiş. Kürt ve Türk Protestanlar, 86-87’den bu yana gelmeye başlamışlar. Ayinden sonra bazıları kendi aralarında Kürtçe konuşuyor. Sorduğumuzda, Süryani ya da Ermeni olduklarını söylüyorlar. Dört Protestan Kürt’le görüşüyoruz. Önce kimliğimizi soruyorlar. Yüzyıl kartını görmek rahatlatıyor onları. Kimi altı yıldır, kimi üç, kimi de kendini bildi bileli Hıristiyan’mış. Diyarbakırlı Bedri, altı yıl öncesine dek düzenli olarak camiye gidermiş. Ama her namaz sonrası, ruhunu korku doldururmuş. Protestanlığı seçmiş. Ana-babası namazında niyazında, dini bütün Müslüman kimselermiş. Diyarbakır’a gitmiyormuş. Hem bu yüzden hem de ‘Orada kavga var, polis var’ diye.”

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ise İsa Karataş’ın iddialarının doğru olmadığını ve misyoner faaliyetlerine her zaman karşı çıktığını söyledi. Karataş’la birkaç kez görüştüğünü iddia eden Perinçek, dergilerinde İncil ilanlarının yayınlandığını ise doğruladı. İP Genel Başkanı bu ilanlardan 6 kat fazla ücret aldıklarını ileri sürdü. Dergilerdeki PKK’lılar için verilen taziye ilanları konusunda Perinçek, “Amerikan HB ve diğer sigaraların da reklamlarını aldık. Reklam servisimiz taziye ilanlarını yayınlarken biraz dikkatsiz davranmış olabilir.” dedi.

Perinçek’in dergileri PKK’lılar için verilen taziye ilanlarıyla dolu

1990’lı yıllarda yayın yapan Yüzyıl ve İkibine Doğru dergilerinin neredeyse bütün sayılarında ücretsiz İncil ilanları yayınlanmış. Perinçek’in PKK elebaşısı Öcalan’ı ziyaretini yazdığı 14 Nisan 1991, 23 Aralık 1990, 28 Nisan 1991, 12 Mayıs 1991 ve 2 Haziran 1991, 19 Mayıs 1991 gibi Yüzyıl ve İkibine Doğru dergilerinin hemen hemen bütün sayılarında ücretsiz İncil ilanları yer almış. İlanlarda geçen ifadeler ise şöyle: “İncil’i hiç okudunuz mu? İsa Mesih’in tarihsel yaşamı ve öğretileri hakkında bilgi edinmek isterseniz bize yazınız. Kitaplarımız bedava.’ Yüzyıl ve İkibine Doğru dergilerinde, çatışmalarda ölü ele geçirilen PKK’lılar için verilen taziyeler, Mehdi Zana’nın anıları, Turan Dursun ve Faik Bulut’un kitaplarının tanıtım ilanları da geniş bir şekilde yer almış. Mayıs 1991’de Pazarcık’ta ölü ele geçirilen Naci Donat için yayınlanan taziye ilanında şu ifadeler yer alıyor: “Ey zulümlerin ortasında perçinleşen kardeşlik. Varsın dağlasın yuvamızı karanlığın bekçileri. Yine dağlar başında olacağız her şafak atışında.” 

Haber : Ali İhsan
Kaynak :