BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Pentagonu dolandıran adam

ABD’de 6 yıl önceki turuncu terör alarmının nedeni belli oldu. Sahtekar bir yazılımcı, ABD yönetimini bakın nasıl kandırmış?

Abone ol

ABD medyası, Playboy Dergisi’nde yayınlanan bir makaleyi tartışıyor. Aram Roston adlı muhabirin AFP’ye de haber olan kapsamlı araştırmasına göre, George W. Bush Yönetimi’nin 2003 yılının aralık ayında verdiği terör alarmının kaynağı, Pentagon’u dolandıran bir yazılımcıydı.

Haberde yer alan iddialar şöyle:

* Nevada Eyaleti’nde küçük bir yazılım firması sahibi olan Dennis Montgomery, 2003 yılında ABD Yönetimi’ne başvurarak, Katar merkezli El Cezire Televizyonu’nun yayınlarında tüm dünyadaki teröristlere gizli mesajlar verildiğini öne sürdü. Kendisini “bilimadamı” olarak tanıtsa da, hiçbir eğitimi yoktu.

* Montgomery’e göre El Kaide, uyduya gönderilen dijital veri içerisine bir sonraki hedefin koordinatlarını gizliyordu. Hedef bir yolcu uçağıysa, bu kez barkodlarda “sefer sayısı” yazılıyordu.

FRANSIZLAR İŞİ ÇÖZDÜ

* CIA ve İç Güvenlik Bakanlığı’nı ikna etmeyi başaran Montgomery, ücreti karşılığında sözde “El Kaide şifrelerini” çözmeye başladı. 2003 yılının aralık ayında terör düzeyi Montgomery’nin verdiği “istihbarat” sayesinde turuncuya yükseltildi.

Birçok transatlantik uçuş iptal edildi. 11 Eylül’den böylesi yaşanmamıştı.

* İptal edilen uçuşların çoğu Air France’a aitti. Fransız hükümeti, Washington’a bunun nedenini sordu. İşin aslını öğrenen Paris, El Cezire yayınlarını kendi uzmanlarına da inceletti ve Montgomery’nin yalan söylediğini bir başka teknoloji şirketi aracılığıyla ABD yetkililerine kanıtladı.

KUMARDA MİLYON DOLARLAR HARCADI

* ABD Yönetimi ise Montgomery’nin “sihirli” sistemine inanmakta kararlıydı. 2004’te Özel Operasyonlar Komutanlığı, “hedef tanıma teknolojisi” için Montgomery’e ihalesiz 30 milyon dolarlık iş verdi. 2009 ocak ayında da Hava Kuvvetleri, Montgomery’nin şifre kırma teknolojisine 3 milyon dolar ödedi.

* Bugün California’da yaşayan ve konuşmayı reddeden Montgomery’nin başı dertte. Devletten aldığı paraları Las Vegas’ta harcayan Montgomery, ödemediği kumar borçları nedeniyle yargılanıyor.