BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

’’Pekin’i Londra’ya bağlayacağız’’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Yarın inşallah Marmaray’da incelemelerde bulunacak test sürüşlerini yapacağız. Test sürüşlerinin tamamlanmas...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Yarın inşallah Marmaray’da incelemelerde bulunacak test sürüşlerini yapacağız. Test sürüşlerinin tamamlanmasıyla inşallah 29 Ekim’de dünyanın sayılı şaheserlerinden biri olan Marmaray’ı hizmete açacak ve Pekin’i Londra’ya bağlayacağız” dedi.

BAŞBAKAN’DAN KADİR GECESİ KUTLAMASI
Başbakan Erdoğan, Küçükçekmece Belediyesi’nin Halkalı’da inşa ettiği Türkiye’nin en büyük gösteri ve sanat merkezi Arenamega’nın açılış törenine katıldı. Törene Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Milletvekili Hakan Şükür, AK Parti Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, sanatçılardan Bülent Serttaş ve Metin Şentürk ile davetliler katıldı. Burada kürsüye davet edilen Başbakan Erdoğan, sözlerine Kadir Gecesi’ni kutlayarak başladı. Erdoğan, “Konuşmamın hemen başında bu gece idrak edeceğimiz bin aydan daha hayırlı olduğu Hz. Kur’an vasıtasıyla bizlere bildirilen Kadir Gecesi’ni sizler için, tüm İstanbullu kardeşlerimiz için, ülkemiz, milletimiz, tüm İslam dünyası için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Rabbim bu mübarek gecede bütün Müslümanların dualarını, ibadetlerini kabul eylesin” dedi.

’’RAMAZAN BAYRAMI’NI HÜZÜNLE KARŞILIYORUZ’’
İslam ülkelerinde yaşanan olaylar dolayısıyla ‘Ramazan Bayramı’nı da hüzünle karşılıyoruz’ diyerek sözlerini sürdüren Erdoğan, “Allah özellikle zulüm altında, tehdit altında, işkence, baskı altında inim inim inleyen tüm Müslümanlara, tüm insanlara dayanma gücü, tahammül gücü, sabır nasip eylesin. Bu mübarek gecede Mısır’da çok zor bir Ramazan geçiren kardeşlerimiz için dualarınızı eksik etmeyin. Bu mübarek gecede Suriye’de bölgenin en kanlı katliamlarına maruz kalan kardeşlerimizden dualarınızı esirgemeyin. Somali’de, Myanmar’da, Afganistan, Irak, Filistin’de, yeryüzünde haksızlığa, yokluğa, yoksulluğa maruz kalan kardeşlerimizi, dostlarımızı lütfen dualarınızda hatırlayın. Buruk bir Ramazan yaşadık. Kadir Gecesi’ne çok mahzun duygularla giriyoruz. Ramazan Bayramı’nı da hüzünle karşılıyoruz. Ancak şunu da biliyoruz ki her karanlık gecenin mutlaka aydınlık bir sabahı vardır. Sabrın, tahammülün sonu mutlaka ve mutlaka zaferdir” diye konuştu.

’’MUSA ZAFERİNİ BİZLERE MÜJDELEYECEKTİR’’
Asla karamsar olmayacaklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, “Asla karamsar, kötümser, umutsuz olmayacağız. Unutmayın hicret sırasında o kutlu manada Hz. Ebubekir, Peygamberimize sıkıntının olduğu anda müşriklerin geldiği anda, ‘Allah’ın yardımı ne zaman?’ diye sorduğunda, Sevgili Peygamberimiz o anda Hz. Ebubekir Sıddık’a ‘Korkma muhakkak ki Allah’ın yardımı yakındır’ demiştir. Ve ‘Allah bizimle beraberdir’ demiştir. Biz sabrettiğimizde, tahammül gösterdiğimizde, samimiyetle, dua ile mücadele ettiğimizde inanıyorum ki Rabbim gönüllerimize bir Hızır ferahı verecek. Kızıldeniz’i asası ile yarıp kavmini feraha ulaştıran Musa zaferini bizlere müjdeleyecektir” dedi.

’’20 SENE ÖNCE ÇAMUR DERYASIYDI’’
Herkesin Ramazan Bayramı’nı kutlayan Başbakan Erdoğan, “Bir kez daha Kadir Gecenizin ve Ramazan-ı Şerif’in ve inşallah dört gün sonra idrak edeceğimiz Ramazan Bayramı’nın siz, milletimiz, İslam dünyası ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Rabbim bizi hep birlikte nice Ramazanlara, nice Kadir gecelerine, nice bayramlara birlik, dirlik ve kardeşlik içinde eriştirsin diyorum” diye konuştu. Küçükçekmece ilçesinin 20 yıl önce çamur deryası olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, “Ben Küçükçekmece’nin şöyle 20 sene öncesiyle ilgili bir şey söylemeyeceğim. Az önce değerli başkanım bunları söyledi. Hakikaten Küçükçekmece 20 yıl öncesiyle buralar bir felaketti, çamur deryasıydı. 1994’te biz İstanbul’a Büyükşehir Belediye Başkanı olarak zira mesafe alması için dertli olmak gerekiyordu ama o zamanlar buralarda dertli başkanlar yoktu. Bugün İstanbul’da Küçükçekmece ilçemizde muhteşem bir eserin açılışımı gerçekleştiriyoruz. Kardeşlerim şu eserin şu anda Türkiye’de benzeri yok, Balkanlar’da benzeri yok, Avrupa’da benzeri yok. Tüm Türkiye’ye hitap edecek. Bugün resmi olarak İstanbullularla ve Türkiye ile uluslararası toplantılarla buluşturuyoruz. Türkiye’nin en büyük gösteri merkezinin içindeyiz. Ve burası Avrupa’nın en büyük sahnesi, Avrupa’nın en gelişmiş ses ve ışıklandırma sistemine sahip yapısındayız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

ARENAMEGA İSMİNİ BEĞENMEDİ
Açılışı yapılan Arenamega’nın yabancı kelimelerden seçilmesini de eleştiren Başbakan Erdoğan, “Tabi burada bir önemli hususu da dile getirmek istiyorum. Açılışını yaptığımız kamu ya da özel sektör yatırımlarında maalesef her şey artık birbirine karıştığı için çok da zorlanıyoruz onu söyleyeyim. Birbirinden ayırt etmek hakikaten bizler için de çok zor oluyor. Türkçe hassasiyetini kaybettik. Tabi gittiğimiz yerlerde bunu hep ifade ediyoruz. Ne yazık ki bizim son derece zengin bir dilimiz olmasına rağmen niçin Türkçe bir medeniyet dili olduğu kadar çok geniş bir coğrafyada yüz milyonlarca insan tarafından konuşulması nedeniyle uluslararası boyutu da olan bir dil. Hafızalarda hiç unutulmaması gereken çok sayıda bilim, sanat, gönül insanımız, kahramanlarımız, devlet adamlarımız var. Eserlerimize isim koyarken asla yokluğunu ve yoksulluğunu hissetmeyeceğimiz bir tarihimiz, kültürümüz, medeniyetimiz var. Türkçe’nin sırlarında Nihat Sami Banarlı’nın güzel bir tespiti vardır. O tespitinde derki ‘Ketebe yektübü Arabı’ndır, kitap katip benimdir’ der. Hep bu tür ithal kelimelerle maalesef Türkçemiz mahvediliyor. Biz şimdi bunu mümkün olduğunca hassasiyetle ele almak suretiyle Kültür ve Turizm Bakanlığımıza burada parantez içinde hatırlatıyoruz. Gereği neyse yapmamız lazım. Bir çocuğa ya da bir çocuk kadar değerli olan bir büyük esere isim koyarken başka dillere, başka simge ve sembollere hiç ihtiyaç duymadan kendi dilimizi ve kendi medeniyetimizi yaşatacak bir anlayışı sürdürmemiz gerektiğine inanıyoruz. Dolayısıyla bugün açılışını yaptığımız Türkiye’nin ve Avrupa’nın her açıdan bu büyük eserine Aziz kardeşim, iki anlamda aziz kardeşim, ismiyle müsemma olmuş ve inşallah Arenamega yerine daha bizden, daha bizim kültürümüzden isim düşünülmesini de sizlerin fikirlerine takdirlerine sunuyorum” diye konuştu.

’’KİM İNANIRDI ?’’
Temmuz ayında çok önemli eserlerin hizmete alındığını belirten Başbakan Erdoğan, “Ramazanı Şerif’in de bereketiyle geride bıraktığımız Temmuz ayının çok önemli açılışlar yaptığımız, çok önemli eser ve hizmetleri Türkiye’ye kazandırdığımız bir ay olarak geride bıraktık. Temmuz ayı içinde biri Bingöl’de, biri Kastamonu’da, biri de Şırnak’ta olmak üzere üç yeni havalimanın açılışını gerçekleştirdik ve milletimizin hizmetine sunduk. Şimdi desem ki 10 yıl önce Bingöl’e havalimanı yapılacak, Kastamonu’ya, Şırnak’a havalimanı yapılacak, şimdi Hakkari’ye yapılıyor, Hakkari’ye yapılacak, kim inanırdı? Ama bakın şu anda bunlar yapıldı, Hakkari’de bitmek üzere inşallah. Ağustos ayına yine aynı bereketle yine aynı heyecan ve coşku ile çok güzel bir başlangıç yaptık” dedi.

ERDOĞAN, YAŞ TOPLANTISI HAKKINDA BİLGİLER VERDİ
Askeri şura toplantısı ile yeni komuta kademesinin belirlendiğine değinen Başbakan Erdoğan, “Ağustos ayının ilk 3 gününde yüksek askeri şura toplantılarımızı yaparak bugün imzalarımızı attık. Cumhurbaşkanımızın onamasından sonra yayınlandı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeni komut akademisini belirledik.’’ ifadelerini kullandı.

’’PEKİN’İ LONDRA’YA BAĞLAYACAĞIZ’’
Başbakan Erdoğan ardından bugün Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın en büyüklerinden olacak bir gösteri merkezinin de açılışını gerçekleştiriyoruz. Yarın inşallah Marmaray’da incelemelerde bulunacak test sürüşlerini yapacağız. Test sürüşlerinin tamamlanmasıyla inşallah 29 Ekim’de dünyanın sayılı şaheserlerinden biri olan Marmaray’ı hizmete açacak ve Pekin’i Londra’ya bağlayacağız. Yine aynı tarihte Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren hattını Eskişehir-İstanbul etabını da bitirmek suretiyle böylece İstanbul’u Ankara’ya dur durak bilmeden istasyonlar hariç bitirmiş olacağız. Açıkçası Nisan ayından beri Cumhuriyet tarihimizin her alanda en parlak aylarını dönemlerini yaşıyoruz. Ekonomide, yatırımlarda, reformlarda olsun Türkiye’ye çok büyük eserler, çok büyük başarılar hamdolsun kazandırıyoruz. Türkiye bunlarla artık el ele, omuz omuza aydınlık yarınlara yürüyor” diye konuştu.

EKONOMİDEKİ BÜYÜMELER VE NÜKLEER SANTRAL PROJELERİ
Ekonomideki gelişmelere değinen Başbakan Erdoğan, ikinci nükleer enerji santralinin de en yakın sürede hayata geçirileceğini söyledi. Erdoğan, “Bakın Nisan ayında Türk ekonomisinin 2012 büyüme rakamları açıklandı. Dünyanın birçok ekonomisi, gelişmiş ülkeler, Avrupa ekonomisi, Avrupa Birliği ekonomide daralırken ya da çok cüzi büyümeler kaydederken biz yüzde 2,2 büyüme oranıyla çok farklı bir yerde duruyoruz. Mayıs ayı hatırlayacağınız gibi gerek ekonomik başarılar, gerek yatırımlar noktasında çok parlak bir ay oldu. Biliyorsunuz en önemli adım da Türkiye’nin değil, dünyanın ilk 3 en büyük havalimanından bir tanesi yılda yüz bin yolcu kapasiteli havalimanının yap-işlet-devret sistemiyle ihalesini yaptık. 25 yıllığına ve oradan da 30 milyar euro kira alacağız. Biz para vermeyeceğiz. Bu 5 firma kendisi yapacak, ayrıca bu kirayı ödeyecek ve Türkiye böylece en önemli atılımını da gerçekleştirmiş olacak. Bitmedi, nükleer enerji santralinin birincisini biliyorsunuz Rusya Federasyonu’yla anlaşmıştık, bu Akkuyu, ikincisine Samsun’da başlıyoruz. Şu anda Samsun’la da ilgili olarak Japon, Fransız, Türkiye 3’lü olarak onun da hamdolsun adımını attık, ilk imzaları attık ve böylece ikinci nükleer enerji santraline de en kısa zamanda kavuşuyoruz” dedi.

’’ONLAR BİR YANILGININ İÇİNDELER’’
Hiç kimsenin büyüyen Türkiye’nin önüne engel olamayacağının altını çizen Erdoğan, “Türkiye üst üste büyük başarılar elde ederken, büyük sevinçler yaşarken, en kronik sorunlarını çözüm yoluna koyarken elbette içeride ve dışarıda Türkiye’nin hasımları da boş durmuyor. İçeride ve dışarıda Türkiye’nin bu kutlu yürüyüşünü engellemek, yavaşlatmak, akamete uğratmak için yoğun çaba sarf edildiğini de çok net olarak görüyoruz. Şunu açıkça, yüreklilikle ifade ediyorum, Türkiye 2002 sonunda başlattığı bu yürüyüşü hız kesmeden sürdürüyor ve kararlılıkla sürdürecek. Buna hiç kimse mani olamaz. Hiç kimse Türkiye’nin yükselmesini, büyümesini durduramaz, yavaşlatamaz. Bundan 10 yıl önce bir Anayasa kitapçığı fırlatıldığı için Türkiye tarihinin en büyük krizlerinden birini yaşamıştır. Milletimiz çok ağır faturalar ödemişti. Türkiye’yi hala o günlerdeki kadar zayıf, çelimsiz, en küçük rüzgarda savrulan ülkelerden zannedenler varsa onlar çok büyük bir yanılgının içindeler. Şu anda ekonomisiyle küresel ölçekte büyük bir Türkiye var. Dış politikasıyla küresel ölçekte söz sahibi, aktif, hakkı savunan, mazlumların yanında olan Türkiye var. Şu anda içeride kardeşliğini pekiştiren, sosyal dokusunu güçlendiren, refahını artıran geleceğe her zamankinden çok daha güvenle bakan bir Türkiye var. Bizi daha güçlü kılacak sizlere bir sır söyleyeyim mi? Bir olacağız, beraber olacağız, kardeş olacağız ve büyük Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz” şeklinde konuştu.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK SAHNESİ
Toplam 35 bin izleyici kapasitesi bulunan Arenamega, ulusal ve uluslararası pek çok nitelikli organizasyona ev sahipliği yapacak. Gerek işlevselliği ve görselliği, gerekse kapasitesi ve teknik alt yapısıyla pek çok dev organizasyona ev sahipliği yapabilecek formda inşa edilen Arenamega, görkemli bir açılışla kapılarını aralayacak. 704 metrekarelik dev sahnesi ile Avrupa’nın en büyük sahnesi unvanına ve yine Avrupa’nın en gelişmiş ses ve ışıklandırma sistemine sahip.
(İHA)