BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,75
ALTIN 2.412,65
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Pazar rüzgar enerjisiyle aydınlatılıyor

Bayındır Mahallesi Pazar Yeri, `Yılın Bilim Adamı` ödülünü alan Mamak Belediyesi çalışanı Yücel Hökelek`in rüzgar tribünüyle aydınlanıyor

Abone ol

5 kilovat elektrik üretme kapasitesine sahip rüzgar tribünü, akşam saatlerinde semt sakinlerine hizmet veriyor.

Mucit Yücel Hökelek, Mamak Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü`nde 1991 yılından bu yana makine mühendisi olarak görev yapıyor. Rüzgar enerjisinden elektrik elde etmek için 20 yıldır çalışan Hökelek, kısa süre önce bir tribün imal ederek, Bayındır Mahallesi Pazar Yeri`ne yerleştirdi. Yücel Hökelek, bu çalışmasıyla Gebze Sanayici ve İşadamları Derneği ile KalDer tarafından `Yılın Bilim Adamı` ödülüne layık görüldü. Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin`in de projesini Ar-Ge kapsamında desteklediği Hökelek, `Başkan Şahin`e beni cesaretlendirdiği için teşekkür ediyorum` açıklamasında bulundu.

Yücel Hökelek, imal ettiği rüzgar tribününün 0.5 metre/saniye hızında bile çalıştığını belirterek, bu sayede üretilen 5 kilovatlık elektriğin pazarın aydınlatılmasını sağladığını bildirdi. Çalışmasının kanat profiline sahip olduğunu vurgulayan Hökelek, `Bu çalışmam dünyada ilk ve tek. Çünkü iki kanat profiline sahip. Rüzgarın hızının çok düşük olduğu durumlarda bile çalışabiliyor. Geliştirdiğimiz teknik sayesinde yaprağın kımıldamadığı ortamlarda bile elektrik üretebiliyoruz.` dedi.

Rüzgar enerjisinin çevre kirliliğini de büyük ölçüde önlediğini ifade eden Hökelek, yenilenebilir enerji olan hidrojen gazına önem verilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekti.