BIST 10.320
DOLAR 32,23
EURO 35,13
ALTIN 2.464,19
HABER /  GÜNCEL

Patronların gırtlağını sıkacaktı

Erdemir ve İsdemir'de çalışan işçilerin maaşı tırpanlandı. Toplu iş sözleşmesi şoke eden kararla noktalandı.

Abone ol

Ordu Yardımlaşma Kurumu (Oyak), Erdemir ve İsdemir'de çalışan toplam 1.400 işçinin maaşını ekonomik krizi bahane ederek yüzde 35 indirdi.

Türk Metal Sendikası ise işçinin tepkisini çeken karara razı oldu. Oyak yöneticilerinin, maaş indirimini kabul ettirmek için işçi çıkarma tehdidinde bulunduğu belirtiliyor.

Çok sayıda işçinin ise maaş indirimini kabul eden sendikadan istifa etmeye hazırlandığı konuşuluyor. Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, bir süre önce yaptığı bir açıklamada, krizden etkilemediklerini söylerken, "5,6 milyar TL nakit paramız var. Piyasalar ucuzlayınca yurtdışından şirket alacağız" demişti. Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Türk Metal Sendikası'nın eski başkanı Mustafa Özbek ise zam vermek istemeyen patronların 'gırtlağını sıkacaklarını' söylemişti.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde kurulu Erdemir ile en büyük iştiraki İsdemir demir çelik fabrikalarında bir süredir devam eden toplu iş sözleşmesi, çalışanları şoke eden bir karar ile noktalandı. Türk Metal Sendikası, Oyak ve Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasındaki görüşmelerden zam bekleyen işçiye maaş indirimi sürprizi çıktı. Sendika ve işveren her iki fabrikada işçi maaşlarının yüzde 35 indirilmesi konusunda mutabakata vardı. Anlaşmaya göre maaş indirimi karşılığında toplu işten çıkarma yapılmayacak.

Maaşlar, Eylül 2010'a kadar yüzde 35 indirimli ödenecek. Bu tarihten sonra ise çalışanlar eski maaşlarını alacak. İndirim, toplu sözleşme kapsamında olmayan personele de uygulanacak.

Erdemir, İMKB'ye gönderdiği açıklamada indirime gerekçe olarak ekonomik krizi gösterdi. Anlaşmayı duyuran Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş'a fabrika personeli tepki gösterdi. Çalışanlar, 'Bizi sattınız, bizi satanı biz de satarız', 'Yönetim istifa' sloganları attı. Odabaş ise anlaşmayı savunarak, "Toplu işçi çıkarma yok. Ayrıca emekliliği gelenlerden isteyenler de tazminatının belli bir bölümünden vazgeçmek kaydıyla işini düşük ücretle oğluna devredebilecek." diye konuştu.