BIST 10.161
DOLAR 32,22
EURO 35,12
ALTIN 2.471,62
HABER /  GÜNCEL

Partilerin kalelerindeki son durum

Merkez sağın kalesi Aydın ve CHP'nin güvenilir kalesi Gaziantep ile bozkurtların memleketi Osmaniye AKP dedi.

Abone ol

Tunceli'den ilk kez kadın aday öne çıkarken, merkez sağın kalesi Aydın ve CHP'nin güvenilir kalesi Gaziantep ile "bozkurt"ların memleketi Osmaniye "AKP" dedi.

Kesin olmayan sonuçlara göre kalelerde son durum şöyle:

Tunceli'ye kadın eli

Yıllarca, bölgedeki Kürt kökenli oyların yöneldiği DEHAP ya da bu partinin çıkardığı bağımsız adayların baskısına rağmen CHP'nin yerel seçimlerde her yıl ağırlığını koyduğu Tunceli'de bu kez SHP işbirliği ile seçime giren DEHAP'lı aday ağırlığını koydu. Böylece Tunceli belediye başkanlığı koltuğuna ilk kez bir kadın oturdu, Songül Erol Abdil başkan seçildi.

Diyarbakır'ı DEHAP aldı

1999'da HADEP'in belediye başkanlıkları seçiminde yüzde 50.48, 3 Kasım genel seçiminde de DEHAP'ın yüzde 56.13 oy aldığı Diyarbakır'da değişen bir şey olmadı. SHP ittifakı ile seçime giren Demokratik Güç Birliği adına seçime giren DEHAP'lı Osman Baydemir sandıklar açıldığı andan itibaren açık ara önde gitti. Gece yarısı itibarıyla açılan sandık yüzdesi 2.5'a göre, Diyarbakır'da SHP yüzde 57, AKP ise yüzde 37 oy aldı. B"ylece AKP bu zamana kadar yüzde 14 -15 arası oy aldığı Diyarbakır'da kendi rekorunu kırdı.

İzmir yine sol dedi

Solun kalesi İzmir'de DSP'den CHP'ye geçen Ahmet Piriştina sürpriz yapmadı, yeniden başkan seçildi. Piriştina'ya yüzde 53 oy çıktı. AKP ise yüzde 27 oy aldı.

Madenci AKP dedi

Zonguldak'ta DSP'li başkanın CHP'ye geçmesinin ardından bu kez AKP'li bir başkan koltuk için öne çıktı. Secaattin Gonca kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 37, CHP'li Başkan İsmail Eşref yüzde 33 oy aldı.
1999 yerel seçimlerinde DSP, yüzde 30.26 oy almıştı.

Konya'da eski dostlar kapıştı

Milli Görüş'ün kalesi Konya'da AKP yüzde 62 ile önde giderken, Erbakan'ın fartisi SP yüzde 26 oy aldı.

Mervan Gül'e borç "dendi

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'a Başbakanlık yolunu, iptal edilen Siirt seçimlerinin 9 Mart 2003'te yenilenmesi sırasında aday olmayarak açan Mervan Gül Siirt'e başkan oldu. Sandıkların yüzde 95'i açıldığında Gül'ün başkanlığı kesinleşmişti.

İçel CHP'de kaldı

İçel Belediye Başkanlığı, 1999 seçimlerinde DSP'den seçilen, bu seçime CHP'den giren Macit Özcan kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 47 oy aldı. AKP'nin oyu yüzde 16'da kalırken, MHP yüzde 21 oy aldı. Özcan geçen seçimde yüzde 19.3 oy almıştı.

Çankaya kalesi yıkılmadı

Başkentin değişmez CHP'li belediyesi CHP yine CHP'de kaldı. CHP'li aday Muzaffer Eryılmaz gece yarısı sonuçlarına göre, yüzde 48.6 oy alırken, AKP'nin iddialı adayı Mesut Bozoğlu yüzde 36 oy oranında aldı. Çankaya Belediye Başkanlığı için 1999'da yapılan seçimlerde CHP yüzde 45.6 oranında oy almıştı.

Eskişehir'de Büyükerşen devam

CHP'nin, aday bildiremediği Eskişehir'de, kentten büyük oranda destek alan eski Başkan DSP'li Yılmaz Büyükerşen koltuğunu korudu. Kesin olmayan sonuçlara göre, geçen seçimde yüzde 35 civarında oyu olan DSP CHP'nin de desteğiyle yüzde 44.8'e ulaştı. Genel seçimde yüzde 30 oyla birinci parti olan AKP de 41.5 oy aldı. Böylece CHP oyları AKP'nin önünü kesti.

Gaziantep'te Doğan'ın kalesi sarsıldı

1999 yerel seçimlerinde 31.97 ile başkan seçilen, Gaziantep'in değişmez ismi Celal Doğan bu kez, genel seçimlerde oyunu artıran AKP'nin çıkardığı Asım Güzelbey karşısında varlık gösteremedi. Gece yarısı gelen sonuçlara göre AKP 56.4 ile, 34.4'te kalan CHP'nin önünde yer aldı.

Osmaniye'de kurtların vefasızlığı

1999 yerel seçimlerinde MHP'den başkan seçilen Memili Kırıkkanat, 3 Kasım seçimleriyle Meclis dışı kalan partisinden yine aday olmasına rağmen, Osmaniye iktidar partisine yöneldi. AKP adayı Davut Çuhadar başkan seçildi.

Merkez sağın kalesinde AKP

ANAP'tan yüzde 34.13 ile başkan seçilen İlhami Ortekin AKP'ye geçtikten sonra bu seçimde de yeniden aday oldu. Bu seçimde başkan seçilen Ortekin, Menderesler'den bu yana merkez sağın kalesi olan Aydın'a AKP kimliği kazandırdı.