BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,94
ALTIN 2.449,81
HABER /  GÜNCEL

Part time çalışanlara emeklilik fırsatı!

Başta üniversite öğrencileri olmak üzere part-time çalışanlar, eksik günleri tamamlayarak emekli olabilecek. İşte haberin detayı

Abone ol

Başta üniversite öğrencileri olmak üzere kısa zamanlı (part-time) çalışanlar, eksik günleri tamamlayarak emekli olabilecek. Bu çalışanlar ayrıldıklarında da işsizlik parası alacak

Torba Yasa ile getirilen yeniliklerden birisi de kısa zamanlı (part-time) çalışanlarla ilgili. Türkiye'de başta üniversite öğrencileri olmak üzere bu şekilde çalışan yaklaşık 100 bin kişi bulunuyor.
Bu tür çalışanlar geriye dönük borçlanma ile emeklilik hakkına kavuşacak. Ayrıca işten ayrıldıklarında işsizlik maaşı da alabilecekler.

GEÇMİŞTE DE GEÇERLİ
Yasadan önceki uygulamada, ay içinde 30 günden az sigortalıların, geriye kalan günleri isteğe bağlı sigorta kapsamında ödeme imkanları vardı. Fakat pratikte bu imkanı kullanmak mümkün olmuyordu.
Zira hem part-time çalışanların maddi durumları bunauygun değil, hem de isteğe bağlı ödenen primler Bağ-Kur kapsamında sayılıyordu.

Yeni düzenleme, part-time çalışanlara, yıllar sonra da olsa, ay içinde 30 günden az bildirildikleri dönemleri, SSK kapsamında borçlanarak 30 güne tamamlama imkanı getiriyor.
Örneğin; gençliğinde bir fast food zincirinde part-time çalışan bir kişi, 3 yıl boyunca ayda 10 gün sigortalı olarak görev yaptı.

Daha sonra düzenli bir işte çalışmaya başlayan bu kişi isterse geçmişteki kısa süreli çalışmalarını 30 güne tamamlayarak şu anki sigortasına eklettirebilecek. Part-time çalışanlar ayrıca ay içinde 30 günden az ödenen işsizlik sigortası primlerini de 30 güne tamamlayabilecek. Böylece işsiz kaldıklarında işsizlik maaşı alabilecekler.

VERGİYE DİKKAT
İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, vergi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili önemli bir hatırlatmada bulundu. Eski vergi borçlarını yapılandıranların halen tahakkuk eden yeni vergileri de zamanında ödemesi gerekiyor. Bu 2 ödeme için de taksit aksatma sayısı ise 2. Eğer bu sınır aşılırsa yapılandırma tamamen ortadan kalkıyor ve borçlar yüksek faizle hesaplanıyor.