BIST 9.525
DOLAR 32,55
EURO 34,76
ALTIN 2.492,75
HABER /  GÜNCEL

Paris katliamından kim çıktı? Bomba isim açıklandı

PARİS katliamının planlayıcısının kimliği ortaya çıktı. Fransa saldırıyı planlayan kişinin Belçika uyruklu olduğunu açıkladı.

Abone ol

FRANSA Paris katliamını playan kişinin kimliğini açıkladı. Paris katliamının planlayıcısı Belçika uyruklu çıktı.

Fransa Paris saldırısında yer alan IŞİD üyesi Ömer İsmail Mustafa'yla ilgili de yeni bilgiler çıktı. 2013 yılında Türkiye'ye giriş yapan Ömer İsmail için Ankara, Fransız makamlarına 2 kez IŞİD üyesi olup olmadığını sordu ancak fransız yetkililer bilgi vermedi.

Fransa'yı sarsan saldırıları planlayan kişinin kimliği belli oldu. Polis kaynaklarına göre, bu kişi Belçika vatandaşı Abdelhamid Abaaoud. Abaaoud'un daha önce bir tren ve kiliseye de saldırı planı yaptığını ancak saldırı girişimlerinin önlendiği öğrenildi.

BELÇİKA VATANDAŞI ASLEN FAS KÖKENLİ

27 yaşındaki Fas kökenli, Belçika vatandaşı Abdül Hamid Abaaoud, örgütün en aktif militanlarından biri olarak biliniyor. Radikal İslamcı Abaaoud'un Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Molenbeek'te yaşadığı iddia edildi.

CESETLERLE POZ VERMİŞ : IŞİD'e ait bir propaganda videosunda görülen Abdül Hamid Abaaoud, arkasına 4 cesedin bağlandığı bir otomobili sürerken görülüyor. Abaaoud'un 13 yaşındaki kardeşi de 2014 yazında AK 47 kalaşnikovla poz verdiği iddialara arasında. 13 yaşındaki kardeşin de ağabeyi ile birlikte Suriye'ye giderek IŞİD saflarına katıldığı belirtiliyor.

Abdül Hamid Abaaoud'un geçtiğimiz ocak ayında Paris'te gerçekleştirilen "Charlie Hebdo" saldırıları sonrası ortadan kaybolduğu belirtildi. Suriye'ye giderek IŞİD saflarına katıldığı tahmin edilen Abaaoud'un bir süre Yunanistan'da kaldığı da iddialar arasında. 

paris katliamcısı abdül hamidAmerikan Associated Press haber ajansına konuşan bir Fransız yetkili ise saldırılarını yönettiğinden şüphelendikleri Belçikalı Abdelhamid Abaaoud'un önlenen başka bazı saldırı girişimleriyle de bağlantılı olduğunu bildirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, önlenen saldırıların Paris'e giden bir hızlı trene ve yine Paris'teki bir kiliseye yönelik olarak planlandığını söyledi.

ARANAN KATLİAMCI YAKALANDI MI?

Haber ajansları Paris saldırılarına katıldığı düşünülen sekizinci şüpheli Saleh Abdelslam'ın Belçika'da yakalandığını duyurdu. Ancak Belçika polisi 'yakalandı' iddialarını yalanladı.

Salah Abdelslam'ın bir kardeşinin de bulunduğu, Abdelslam'ın bir diğer kardeşinin de ölen yedi saldırgandan biri olduğu sanılıyor.

İÇİŞLERİ BAKANI AÇIKLADI

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Cuma günkü saldırılar sonrası 23 kişinin gözaltına alındığını, 31 silaha da el koyduklarını açıkladı. Bernard Cazeneuve, 104 kişinin de ev hapsinde tutulduğunu söyledi. Cazeneuve, Fransız polisinin sadece dün gece ülke çapında 168 noktada arama yaptığını belirtti.

Fransa Başbakanı Manuel Valls Paris saldırılarının Suriye'den planlandığını ve organize edildiğini söyledi.

BİRİ DE YUNANİSTAN'DAN ÇIKTI

Paris'te Stade de France yakınlarında intihar saldırısı düzenleyen saldırganlardan birisinin kimliği de belli oldu. Paris Başsavcılığı yaptığı yazılı açıklamada Agmed El Muhammed saldırganın parmak izlerinin Yunanistan'a girişte kaydedildiğini belirtti. 

Açıklamada, "Bu aşamada, pasaporta kayıtlı isim 10 Eylül 1990 İdlib doğumlu Ahmed El Muhammed olarak görünüyor. Suriye kısmının doğrulanması gerekiyor. İntihar saldırganının parmak izleriyle Yunanistan'da kontrol noktasında alınan parmak izleri arasında benzerlikler var" dedi. 

BATACLAN SALDIRGANI KİM ÇIKTI?

Savcılık, Bataclan'daki ikinci intihar saldırganın da kimliğinin belirlendiğini açıkladı. Açıklamaya göre saldırgan 28 yaşındaki Sammy Ammour Paris'in kuzeyindeki Drancy'den. Ammour daha önce Yemen'e gitmeye çalışırken Terörle Mücadele Birimi'nin takibine takılmış. Hakkında adli kontrol kararı verilmiş. Ancak 2013 yılında ortadan kaybolan Ammour için uluslararası yakalama kararı çıkarılmış.

150 NOKTADA OPERASYON

Fransa’nın başkenti Paris’teki saldırılar sonrası Fransız polisi ülke çapında 150 noktaya operasyon yaptı. Başbakan Manuel Valls, 13 noktaya baskın düzenlenen Lyon kentindeki operasyonda 'cephaneliğe baskın' yapıldığını söylerken, Lyon yerel polis kaynakları AFP'ye 5 kişinin gözaltına alındığını bilgisini verdi. Aynı kaynaklara göre operasyonda 'bir kalaşnikof silah, kurşun geçirmez yelekler, tabancalar ve bir roketatar' ele geçirildi. 

Fransa Başbakanı Valls,  Fransız polisinin, Paris'in kuzeydoğusundaki banliyösü Bobigny, ülkenin kuzeyindeki Jeumont kasabası ile güneydeki Grenoble ve Toulouse kentlerinde de bir dizi operasyon yürüttüğünü açıkladı. 

Toulouse'da 3 kişi gözaltına alınırken, Grenoble kentinde çok sayıda silah ele geçirildi. Toulouse'daki operasyon 2012 yılında 7 kişiyi öldüren ve El Kaide bağlantılı olduğu iddia edilen Muhammed Merah'ın mahallesinde düzenlendi.