BIST 10.153
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.403,47
HABER /  DÜNYA

Paris dergi saldırganlarının üç akıl hocası!

İşte Charlie Hebdo saldırısını gerçekleştiren kardeşlerin 'akıl hoca'sı olarak nitelendirilen; yaşadıkları bölgenin imamı...

Abone ol

Fransa'nın başkenti Paris'te 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliam gibi Charlie Hebdo dergis saldırısının ardından, Cherif (32) ve Said (34) Kouachi kardeşleri yakalamak için geniş çaplı operasyonlar başlatıldı.

TERK ETTİKLERİ ARABADAKİ SİLAHLAR YENİ BİR SALDIRI İÇİN MİYDİ?

Şüphelilerin dün ülkenin Belçika sınırına yakın l'Ainse kentinde bir benzin istasyonunu soyduğu haberi, sadece Fransa değil, Belçika ve İngiltere'de de polisi alarma geçirdi. Ancak kısa süre sonra 2 şüphelinin, Reims-Paris Karayolu'nun Paris istikametinde araçlarını bir benzinlikte terk ettiği öne sürüldü. Akşam saatlerinde yaklaşık 3 bin özel polis Belçika sınırına yakın Corcy kasabasında ve Longpont Köyü'nde ev ev arama yaptı. Terk ettikleri arada bulunan molotof kokteylleri ve silahlar 'Yeni bir saldırı daha mı planlıyorlardı' şüphesini doğurdu.

Saldırıda adı geçen ve polise teslim olan Mourad Mahyd'in (18) ise saldırı sırasında okulda olduğu ve olayla ilgisinin olmadığı anlaşıldı.

Fransa İçişleri Bakanı Bernad Cazeneuve, "Ülke genelinde 88 bin, Paris bölgesinde 9 bin 650 polis ve jandarma alarma geçirildi" ifadesini kullandı.Cazeneuve, "Şüphelilerin El Kaide bağlantıları olduğunu biliyoruz" dedi. Fransız bakan, 9 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

charlie-hebdo-1.jpg
SALDIRGAN KARDEŞLER YETİMHANEDE BÜYÜMÜŞ!

Fransız basını, katliamı gerçekleştiren Kouachi kardeşlerin hayatına ilişkin ayrıntıları yayımlamaya başladı. Liberation Gazetesi, Cherif ve Said Kouachi'nin Paris'te doğduğunu ancak aile soyunda Cezayir, Tunus ve Afrikalıların bulunduğunu, anne-babalarınca Bebek yaşta terk edildiklerini ortaya çıkardı. Devlet tarafından Rennes kentinde bir yetimhaneye verilen çocuklar, 18 yaşlarını doldurup zorunlu eğitimlerini tamamladıktan sonra Paris'e döndü. Cherif, beden eğitimi öğretmenliği eğitimi alırken bir yandan da pizza servisinde çalıştı. Arkadaşları, Cherif'in bu dönemde alkol ve uyuşturucu kullandığını anlattı.

Ancak 2003'te ABD'nin Irak'ı işgali, Paris'in Müslümanların yoğun olarak yaşadığı 19'uncu Bölge'sindeki gençlerde olduğu gibi Cherif ve Said'de de tepki yarattı. 2 kardeş, 2004 yılında kendileriyle yaşıt Farid Benyettou ile tanıştı.

KARDEŞLERDEN BİRİNİN RAP KLİBİ ÇIKTI!

Saldırıyı gerçekleştiren 2 kardeşten Cherif Kouachi'nin 'rap klibi' ortaya çıktı. Fransa'daki yerel bir televizyon kanalı tarafından dün yayınlanan görüntülerde, Cherif Kouachi'nin bir yandan rap şarkı söylediği, diğer yandan da dans ettiği görüldü.

ÖRGÜT EN AZ 50 FRANSALI MÜSLÜMAN GENCİ EL KAİDEYE KAZANDIRMIŞTI

Kendisini imam olarak tanımlayan Benyettou, 19'uncu Bölge'deki bir parkın adını taşıyan "Butte-Chaumont" örgütünün liderlerindendi. Bu örgüt, bölgedeki gençleri Irak'ta El Kaide saflarına kattığı iddiası nedeniyle Fransa'nın terörle mücadele birimlerince izleniyordu. Örgütün Suriye üzerinden Irak'a gönderdiği gençlerden 3'ü çatışmalarda ölmüş, 2'si ABD tarafından tutuklanmış, 1'i de Suriye'de hapse atılmıştı. Polise göre örgüt, en az 50 Fransalı Müslüman genci El Kaide'ye kazandırmıştı.

Bu bağlantı nedeniyle Kouachi kardeşler 2005'te gözaltına alındı. Said kısa sürede serbest kalırken, evinde Şam'a uçak biletiyle Kalaşnikof bulunduğu için tutuklanan Cherif ise 3 yıl hapis cezası aldı ama yattığı süre göz önünde tutularak 18 ay sonra salıverildi. Le Figaro Gazetesi'ne göre hapisten sonra izini kaybettiren Cherif, 2010'da bu kez bir hapishaneden mahkûm kaçırma girişiminden tutuklandı ve 4 ay hapis aldı. Cherif'in, "cihat"a katılmak için Irak'a giderek eğitim aldığı ve Suriye'ye gittiği öne sürüldü.

İŞTE 2 KARDEŞİN AKIL HOCALARI

'EMİR' FARİD BENYETTOU (34): Kouachi kardeşlerin yaşadığı 19'uncu Bölge'nin en çok saygı gören imamı. Arkadaşları onun gençliğinde 'sigara ve alkol kullandığını, gece kulüplerine gidip kadınlarla flört etmeyi sevdiğini' anlatıyor. Temizlik işçisi olarak çalışan Benyettou, kız kardeşiyle evli olan Cezayirli cihatçı örgüt GSPC üyesi Youcef Zemmouri'nin etkisiyle dine dönmüş, Kuran bilgisiyle gençleri etkilemeye başlamış. Fransa polisi onun 2000'li yıllarda Irak El Kaide'sine en az 50 Fransız genç kazandırdığını iddia ediyor. Ancak bu iddia asla ispatlanamadı.

DJAMEL BEGHAL (50): Cezayirli cihatçı. Cherif Kouachi'nin yakın arkadaşlarından. Onu cihatçı ideolojiye yaklaştıran isim olarak ön plana çıkıyor. Djamel ve Kouachi, 2020'de Cezayirli terörist Ali Belkacem'i hapisten kaçırmayı planlarken yakalanmıştı. Geçen yıl ABD'nin Paris Büyükelçiliği'ne saldırı planlamaktan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

SMAÏN AÏT ALİ BELKACEM (47): 1995 yılının temmuz-ekim ayları arasında 11 silahlı ve bombalı saldırı düzenleyip 8 kişiyi öldüren, 200'den fazla kişiyi de yaralayan Cezayir İslam Ordusu'nun üyesi ve olayların başzanlısı. Geçen sene 20 yıl hapis cezası aldı.

paris-dergi-saldiri.20150109102907.jpg 

Kaynak: Vatan