BIST 10.557
DOLAR 32,22
EURO 35,14
ALTIN 2.432,10
HABER /  EKONOMİ

Parfümü ithal değil ihraç ediyoruz

"Türk kokusu" sınırları aşıyor.Bursa'da faaliyet ögsteren Dayens Parfüm firması üretimin yüzde 70'ini ihraç ediyor

Abone ol

KOZMETİKTE İHRAÇ DÖNEMİ

Kozmetikte genellikle ithalatçı olarak bilinen Türkiye, özellikle parfümde dünya pazarında söz sahibi olmaya başladı.

Bursa'da faaliyet gösteren Dayens farfümeri, üretiminin yüzde 70'lik bölümünü Romanya, Azerbaycan, İran ve Bulgaristan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeye ihraç ediyor.Firma bu yıl Rusya,Mısır,Cezair,Ukrayna ve Sırbistan pazarlarınada açılmayı hedefliyor.

Firmanın işletmecisi Taner Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2001 yılında kurulan firmada yaklaşık 5 yıl pazarlama müdürü olarak çalıştığını söyledi.

Sağlık nedenlerinden dolayı ortakların ayrılmasından sonra firmayı satın aldıklarını belirten Kılıç, bu süreçten sonra iç pazarın yanı sıra ihracata yöneldiklerini dile getirdi.

Kılıç, devlet desteğiyle yurt dışına açıldıklarını ve şu anda da KOSGEB'den destek aldıklarını ifade ederek, bu konuda girişimcilere cesur olmaları tavsiyesinde bulundu.

Türkiye'nin kozmetik sektöründe şu anda rüşdünü ispatlamaya çalıştığını dile getiren Kılıç, şöyle konuştu:

''Yurt dışı pazarına ilk açıldığımızda yabancılar bize çok ön yargılı yaklaştı. Bu konuda Türkler'e güvenmiyorlardı. Bizim gibi girişimciler sayesinde bu ön yargı yavaş yavaş kırılacak. Çünkü mağazamızdan ürün alan yabancılar, ikinci, üçüncü kez gelmeye başladı. Çok olumlu geri dönüşler aldık. Yurt dışında insanların kafasında yavaş yavaş marka oluşturmaya başladık.''

YURT DIŞI PAZARLAR

Kılıç, şu anda Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Gana, Togo, Nijerya ile kuzey ve batı Afrika'daki çok sayıda ülkeye ürün gönderdiklerini belirterek, bu yıl içinde Mısır, Rusya, Cezayir, Ukrayna, Irak ve Sırbistan pazarlarına açılmayı hedeflediklerini bildirdi.

Kadın ve erkek parfümlerinin yanı sıra bebek kolonyasının da ürün çeşitleri arasında yer aldığını anlatan Kılıç, şöyle devam etti:

''Yurt dışında kozmetik alanında çok ciddi bir potansiyel bulunuyor. Oralardaki insanlar bizlere oranla daha rahat yaşıyorlar. Kozmetik ürünlerini çok seviyorlar ve alışveriş konusunda da çok meraklılar. Dış pazarlarda sonuna kadar yer alacağız. Komşu ülkelere daha kolay mal satıyoruz. Çünkü komşularımız bizim mallarımızı daha kolay beğeniyorlar. Var gücümüzle mevcut potansiyeli artırmaya çalışıyoruz. Yeni pazar arayışlarımız da sürüyor''.

YENİ ÜRÜNLER GELİŞTİRİYORUZ

Kılıç, yeni ürünler konusunda sürekli araştırmalar yaptıklarını dile getirerek, 2010 yılı sonlarına doğru ürün çeşitleri arasına meyveli vücut kremini dahil etmek istediklerini söyledi.

Yurt dışın pazarlarda var olabilmek için ürün kalitesinin yanında ayrıca ambalaj konusunda da iddialı olunması gerektiğine değinen Kılıç, şunları kaydetti:

''Tüketiciler, ister kozmetik olsun, ister giyim olsun her alanda kaliteye büyük önem veriyor. Ancak, yurt dışında ambalaj da büyük önem taşıyor. Yabancılara ürün satarken ambalaja, kalite kadar önem vermeniz gerekiyor. Ürüne, kalite ve uygun fiyatın yanı sıra bir de albeni kazandırmanız gerekli. İnsanlar ucuz da olsa pahalı olsa ürünün iyi bir ambalajının olmasına dikkat ediyor. Türkiye'de ise bu kadar gelişmiş bir ambalaj beklentisi yok. Bu nedenle ambalajı geliştirme ve yenileme konusunda da Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor.''