BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Papa'dan prezervatif açılımı

Roma Katolik Kilisesi'nin lideri Papa 16'ncı Benediktus, prezervatif kullanımı hakkındaki görüşlerini değiştirdi.

Abone ol

Roma Katolik Kilisesi'nin lideri Papa 16'ncı Benediktus, prezervatif kullanımı hakkındaki görüşlerini değiştirdi. Doğum kontrolüne karşı sert tutumuyla bilinen Papa, bu hafta içinde yayımlanacak bir röportajında, prezervatiflerin “belli durumlarda” kullanılabileceğini belirtti.

 

Göreve geldiğinden bu yana Vatikan’ın doğum kontrolü hakkındaki sert tutumunu sürdüren Papa’nın açıklamalarının Katolik kilisesindeki muhafazakarları şoke etmesi bekleniyor. Diğer yandan, Papa’nın, Afrika’yı pençesine alan AIDS hastalığı ile mücadelede yeni bir duruş belirlenmesi gerektiğini savunan üst düzey Vatikan yetkililerinin desteğini alması bekleniyor.  

 

Papa, Alman gazeteci Peter Seewald’ın "Luce del  mondo" (Dünyanın ışığı) adlı kitabında yayımlanacak röportajında, erkek fahişelerin AIDS'in yayılması riskini önlemek için prezervatif kullanmasını, “bir insanın her istediğini yapamayacağı bilincinin geri kazanılmasında ve ahlaki yönde atılacak ilk adım olabileceğini” ifade etti.

 

Papa ayrıca, doğum kontrolünün "cinselliği daha farklı, daha insani bir şekilde yaşamak için atılacak ilk adım olabileceğini" belirtti. Papa’nın kitapta yer alacak röportajının alıntıları Vatikan’ın resmi gazetesi “L'Osservatore Romano”da yayımlandı.

 

Papa, 2009 yılında Afrika’da AIDS yayılmasının önüne geçilmesi için prezervatif dağıtılmasını, hastalığın yayılmasını yavaşlatmak yerine daha da kötü bir boyuta taşıyacağı iddiasında bulunmuştu.

 

Papa’nın son sözlerine ters düşen bu açıklamaları, uluslararası yardım derneklerinin büyük tepkisine neden olmuştu. Belçika Sağlık Bakanlığı da açıklamanın, “AIDS’e karşı yıllardır verilen mücadeleyi olumsuz etkileyebileceğini ve insanların hayatını tehlikeye atabileceğini” belirtmişti.

 

Vatikan uzmanı Francis Rocca, “Bu kadar tartışmalı bir konuda ilk defa bir Papa’nın bu yorumu yapması çok önemli bir gelişme” yorumunu yaptı.

 

Alman gazeteci Seewald'in Papa 16'ncı Benediktus'a çeşitli konularda yönelttiği yazılı soruların yanıtlanmasıyla oluşan ve Vatikan Yayınevi tarafından piyasaya sürülecek kitabı basına tanıtmak amacıyla önümüzdeki günlerde bir toplantı düzenlenmesi de bekleniyor.