BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.427,83
HABER /  GÜNCEL

İşte bir 'Alo'nun vatandaşa faturası

Gölcük ve Düzce depremlerinin yaralarını sarmak için alınmaya başlanan ÖTV, Maliye'nin en kaymaklı geliri oldu.

Abone ol

Türkiye haberleşme vergilerinde Tanzanya, Uganda gibi ülkeleri de geride bırakarak dünyada ilk sırada yer alırken, geçen beş yılda telefon kullanıcılarının cebinden 49 milyar lira para çıktı. Telefon kullananlar gelecek yıl Maliye'ye toplam 10 milyar lira ödeyecek.

Dünyada haberleşme hizmetlerinden en fazla vergi alan ülke konumunda bulunan Türkiye'de vatandaşlar telefonla konuştukça Maliye'ye para akıyor. Geçen son beş yılda telefon faturalarından 49 milyar lira gelir elde eden Maliye Bakanlığı, gelecek sene de 10.4 milyar lira gelir sağlayacak.

Habertürk'ün haberine göre, Gölcük ve Düzce depremlerinin yaralarını sarmak için geçici olarak getirilen ancak daha sonra kalıcı hale gelen özel iletişim vergilerinden (ÖİV) bu yıl 4 milyar 56 milyon lira gelir elde etmesi beklenen Maliye gelecek yıl da 4 milyar 484 milyon lira toplayacak.

KDV'DEN 3.2 MİLYAR

Devlet telefon faturalarından yüzde 25 oranındaki özel iletişim vergisinin yanı sıra yüzde 18 oranında da katma değer vergisi (KDV) tahsil ediyor. Bu sene telefon faturalarından 2 milyar 920 milyon liralık KDV tahsil eden Maliye, gelecek sene ise 3 milyar 228 milyon liralık KDV geliri elde edecek.

Telefon faturalarından ÖİV ve KDV yoluyla yapılan doğrudan kesintilerin yanı sıra Maliye telekom şirketlerinden kazançlarının yüzde 15'i oranında Hazine Payı ve Evrensel Hizmet Payı alıyor. Şirketlerin 2010 yılında Hazine Payı olarak Maliyeye ödediği para 1 milyar 922 milyon lira olurken, 2011 yılında bu rakam 2 milyar 57 milyon liraya çıkacak. Bu sene 584 milyon lira olan Evrensel Hizmet Payı da seneye 587 milyon lira düzeyinde bekleniyor. Telekom şirketlerinin ödedikleri bu paralar da dolaylı olarak yine vatandaşların cebinden çıkıyor.

BEŞ YILDA 49 MİLYAR

Maliye'nin kasasına giren paranın bu yılsonunda 9 milyar 482 milyon lira olacağı hesaplanırken, gelecek yıl için de toplam 10 milyar 356 milyon liralık gelir öngörülüyor. Bu rakam, 250.8 milyar lira olan 2011 yılı toplam vergi gelirlerinin yüzde 4'ünü oluşturuyor. Maliye geçen beş yılda da özel iletişim vergisi, katma değer vergisi, Hazine Payı ve Evrensel Hizmet Payı adı altında toplam 48.5 milyar liralık gelir elde etti. Gelecek yıl için öngörülen 10.4 milyar liralık rakam da ilave edildiğinde Maliyenin altı yılda telefon kullanıcılarından elde edeceği toplam gelir 59 milyar liraya ulaşacak.