BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,78
ALTIN 2.408,75
HABER /  GÜNCEL

Papa'dan mültecilere: Kaçmaya zorlanan İsa gibisiniz

Papa Francesco, Erbil yakınlarındaki bir mülteci kampını arayıp Hristiyanlara Noel mesajı verdi. Dünyanın dört bir yanından binlerce Hristiyan da, Noel bayramını kutlamak üzere, İsa Peygamber'in doğduğu yer olduğuna inanılan Beytüllahim'de toplandı.

Abone ol

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco, Noel arefesinde Erbil yakınlarında bir mülteci kampını arayarak Iraklı mültecilerle Noel mesajı verdi. Papa mültecilere "kalben yanlarında olduğunu" söyledi.

Papa, Ankawa çadır kampındaki mültecileri doğduğu gece ailesiyle kaçmaya zorlanan İsa'ya benzetti ve "Siz de o gece kaçan İsa gibisiniz. Sizi kutsuyorum" dedi.

Mültecilere yakınlığını ifade eden Papa, "Sizleri kucaklıyorum ve kutsal bir Noel diliyorum" diye seslendi.

Papa, Hristiyan mültecilerin yoğunlukta olduğu Ankawa kampındaki mültecileri "yeri olmadığını için kaçmak zorunda kalan İsa'ya" benzetti.

Irak'ta, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanlar, bu kamplarda kalıyor.

Bağdat'taki Keldani Patriği Louis Sako, IŞİD'in Haziran ayından bu yana sürdürdüğü saldırılar nedeniyle 150 bin Iraklı Hristiyanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Papa, hafta başında Orta Doğulu Hristiyanlara hitaben mektubunda 'Hristiyan toplumların 2 bin yıldır var olduğu bölgeyi terk etmemeleri ve İslam'ı barış dini olarak gören Müslüman dostlarına da yardım etmeleri' çağrısında bulunmuştu.

Papa Francesco, bugün de geneleneksel "Urbi et Orbi" (Roma ve dünya) konuşmasını yapacak.

Papa gece yarısı St. Peters'daki ayinde de, "Dünyanın bugün şefkate ne kadar ihtiyacı var! Tanrı'nın sabrına, Tanrı'nın yakınlığına, Tanrı'nın şefkatine" dedi.

Hristiyanlar Beytüllahim'de toplandı

Diğer yandan, dünyanın dört bir yanından binlerce Hristiyan, Noel bayramını kutlamak üzere, İsa Peygamber'in doğduğu yer olduğuna inanılan Beytüllahim'de toplandı.

Noel arefesinde Milat Kilisesi'nde (Church of Nativity) gece yarısı ayini yapıldı.

1700 yıllık Milat Kilisesi'nin, İsa Peygamber'in doğduğu noktada inşa edildiği düşünülüyor.

Kudüs Patriği Fuad Twal ayinde Hristiyan, Musevi ve Müslümanlara "karşılıklı saygıyla, birlikte ve eşit olarak yaşama" çağrısında bulundu.

Twal, "2015'in geride kalan zor yıldan daha iyi olmasını; ayrım duvarları yerine barış köprüleri kurulmasını umut ettiğini" söyledi.

Patrik ayrıca Hristiyanlardan Gazzelileri de unutmamalarını istedi.

İsrail'in Gazze'ye Temmuz- Ağustos aylarında düzenlediği saldırılar nedeniyle yaklaşık 20 bin aile yerinden olmuştu.