BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Papa Benediktus Küba lideriyle görüştü

Papa 16. Bendiktus, Küba ziyaretinin ikinci gününde, Cumhurbaşkanı Raul Castro ile görüştü. Vatikan ile Küba ilişkilerinde karşılıklı eleştirilere rağmen bir iyileşme görülüyor.

Abone ol

Papa 16. Benediktus, Küba ziyaretinin ikinci gününde, sosyalist ülkenin lideri Raul Castro ile görüştü.

Papa'nın Küba devriminin lideri Fidel Castro ile de bir görüşme yapabileceği belirtiliyor.

Latin Amerika gezisinin son durağı olan Küba'ya Meksika'dan geçen Papa, ülkenin koruyucu azizinin heykeli önünde Kübalı kalabalıklara vaaz vermişti.

Gezisinden önce Küba'daki Marksist yapıya eleştiride bulunan Papa, "acı çekenler ve özgürlüğünden mahrum bırakılanlar için" dua ettiğini de söyledi.

Kübalı yetkililer ise sorular üzerine, ülkede bir siyasi reformun gündemde olmadığını söyledi.

Castro'nun, ekonomik alandaki reformlardan sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Marino Murillo, Küba ekonomisini sürdürülebilir hale getirmek için yenilediklerini söyledi.

Papa Benediktus'un ziyareti, bu ülkeye 14 yıl sonra yapılan ilk papa ziyareti oluyor.

İyileşen ilişkiler

Vatikan, Papanın ziyaretinin, 20 yıl öncesine kadar resmi olarak ateist olan Küba'da Hıristiyanlık inancını canlandırmasını umuyor.

Papa, gezi öncesinde yaptığı açıklamada, Küba'nın Marksist yapısının "artık gerçekliğe tekabül etmediğini" söylemiş ve "yeni bir hükümet tipinin" uygulamaya konması çağrısında bulunmuştu.

Gözlemciler, karşılıklı eleştirilere rağmen, Vatikan ile Küba arasındaki ilişkilerin son dönemlerde iyileşme gösterdiği kanısında.

Raul Castro, geçmişte siyasi mahkûmlar ve ekonomik reform gibi konularda kiliseyi arabulucu olarak kullanmıştı.

Kilise, Küba'da Komünist Parti dışındaki en etkili sosyal kurum niteliğini taşıyor.

Papanın Kübalı muhaliflerle görüşüp görüşmeyeceği sorularını yanıtlayan kilise yetkilileri, 16. Benediktus'un ziyaret programında bunun için vakit bulunmadığını söyledi.

Katolikliğin Latin Amerika'nın diğer ülkelerine oranla daha az etkili olduğu Küba'da Papa'nın ziyareti yine de heyecan yaratıyor.