BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.412,49
HABER /  GÜNCEL

Pakistan'daki saldırıda 15 kişi öldü

Bombalı saldırının Taliban'a karşı silahlı mücadele veren bir grubun merkezini hedef aldığı açıklandı.

Abone ol

Pakistanlı yetkililer, ülkenin kuzey batısında bir pazar yerindeki bombalı saldırıda 15 kişinin öldüğünü, 30 kadar kişinin de yaralandığını açıkladı.

Kimi haberlerde saldırının intihar eylemi olduğu söyleniyor.

Güvenlik yetkilileri, Hayber aşiret bölgesi yakınındaki Darra Adem Hel'deki saldırının, hükümetin yanında Taliban'a karşı mücadele eden silahlı bir grubu hedef aldığını belirtiyor.

Yerel hastane olanaklarının yetersizliği nedeniyle bazı yaralılar yakınlardaki diğer hastanelere gönderildi.

Patlamanın olduğu yerleşim birimine yarım saat mesafedeki Peşaver'deki hastaneler de yaralıların gönderildiği merkezler arasında bulunuyor.

Yetkililer saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadığını ancak aynı bölgede geçmişte düzenlenen benzer saldırılar ile ilgili olarak Taliban'ın suçlandığını belirtiyor.

Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari saldırıyı sert bir şekilde kınadı.

Devlet Başkanı, başsağlığı dileklerini de ifade ettiği açıklamasında olayın aşırı uçtakilerin insan hayatına değer vermediğini gösterdiğini söyledi.

"Barış Komitesi"

Patlama, "barış komitesi" olarak anılan yerel grubun binasının önünde meydana geldi; söz konusu grubun üyeleri geçmişte Taliban ile birlikte çatışıyorlardı ancak daha sonra taraf değiştirdi.

Grup şimdi yerleşim birimindeki yaşlılar ile hükümeti destekliyor.

Pakitsan'daki Dawn gazetesinin haberinde, patlama sırasında yakınlardaki 20 kadar dükkanın da zarar gördüğü belirtiliyor.

Fransız Haber Ajansı, bir yerel hükümet yetkilisinin, ölenlerden kaçının söz konusu komitenin üyesi olduğunun belirlenemediği yönündeki sözlerini aktardı.

Yetkili, patlamanın halkın alışveriş yaptığı sıralarda meydana geldiğini de belirtti.

Darra Adem Hel, Afganistan sınırında Peştun etnik grubunun yoğun olarak yaşadığı kuşakta bulunuyor.

Pakistan hükümeti bölgeyi denetimi altına almak için uzun yıllardır çaba harcıyor; bölge. militan grupların barındığı bir yer olarak biliniyor.

Darra Adem Hel, silah ticaretinin merkezlerinden biri olarak konumlanırken, yerel yapım silahlar tezgahlarda açıktan satılıyor.

Kentte iki yıl önce bir camiye yönelik intihar saldırısında 70 kişi ölmüştü.

Yusufzai'ye dua

Pakistan genelindeki okullarda bugün, bir Taliban üyesinin başından vurduğu 14 yaşındaki Malala Yusufzai için dualar okundu.

Ordunun bir sözcüsü, Yusufzai'nin yaşam destek ünitesine bağlı olduğunu ve 36-48 saatlik sürenin kritik olduğunu belirtti.

Yusufzai, Swat Vadisi'ndeki olayda ismiyle çağrıldıktan sonra otobüste silahlı bir kişi tarafından vurulmuştu.

Yusufzai, kızlara eğitim hakkı için kampanya yürütüyordu.