BIST 10.471
DOLAR 32,60
EURO 35,01
ALTIN 2.444,11
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Pakete oy veren 2 sürpriz isim kim?

Anayasa paketi oylaması başladı. İlk iki maddenin oylamasından pakete 2 sürpriz isim çıktı.

Abone ol

Uzun ve sert tartışmalar ile engellemelerin ardından geçilebilen anayasa değişiklik maddelerinin oylanmasında ilk iki madde kabul edildi. AK Parti'ye muhalefetten ilk maddede 1, ikinci maddede 2 oy çıktı.

TBMM Genel Kurulu, Anayasa değişikliği teklifini görüşmek üzere dün öğleden sonra toplandı. Oylamada değişiklik teklifinin 1. maddesine 336 kabul, 70 ret oyu verildi. Oylamaya, CHP, BDP ve DSP milletvekilleri katılmadı, MHP'liler oy kullandı. BDP'li milletvekilleri oylama sırasında salondan ayrıldı.

Parti Adı Üye Sayısı
Adalet Ve Kalkınma Partisi 336
Cumhuriyet Halk Partisi 97
Milliyetçi Hareket Partisi 69
Barış Ve Demokrasi Partisi 20
Bağımsız Milletvekili 12
Demokratik Sol Parti 6
Demokrat Parti 1
Türkiye Partisi 1
Toplam 542

Teklifin, Anayasanın 10. maddesinde değişiklik yapan 1. maddesine göre, "Kadın-erkek eşitliği konusunda alınacak tedbirler, Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamayacak. Çocuklar, yaşlılar ve özürlülerle, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacak."

İKİNCİ MADDEDE EVET OYU 1 ARTTI

Birinci maddenin ardından 2. maddenin oylanmasına geçildi. Oylamada 337 kabul, 68 ret oyu verildi. Oylamaya 405 milletvekili katıldı.

Maddeyle, Anayasanın ''Özel Hayatın Gizliliği'' başlıklı 20. maddesine, ''Herkes kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak, kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir'' hükmü ekleniyor.

Oturumu yöneten TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bugün 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı