BIST 10.644
DOLAR 32,25
EURO 35,10
ALTIN 2.494,76
HABER /  GÜNCEL

Paket tarifi delik deşik

'Vaka başı paket fiyatlandırma genelgesi’nden sonra hastaneler, farklı fiyat uyguluyor.

Abone ol

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarına hizmet veren özel hastanelerde fiyat karmaşası yaşanıyor. Maliye Bakanlığı"nın 1 Temmuz 2006 tarihinde çıkardığı "vaka başı paket fiyatlandırma genelgesi"nden sonra hastaneler, farklı fiyat uygulamalarına başladı.


BAZI ÖZEL HASTANELERİN VATANDAŞTAN İSTEDİĞİ KATKI PAYLARI
Hastane Katkı payı* Ücretli muayenesi
Okmeydanı Hast. 20 YTL 40 YTL
Duygu Hastanesi 25 YTL 35 YTL
Nisa Hastanesi 35 YTL 50 YTL
Medicana 40 YTL 75 YTL
Medipol 45 YTL 75 YTL
Medical Park 60 YTL 70 YTL
Memorial Hospital 69 YTL 109 YTL
* Katkı payları, SSK"lı hastalardan dahiliye muayenesi
için istenen miktardır.

Özel hastanelere giden vatandaşlar, 1 Temmuz öncesine göre daha fazla para ödemek zorunda kalıyor. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım, devletin belirlediği fiyatlarla hizmet sunmalarının mümkün olmadığını savunuyor. SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Sami Türkoğlu ise fahiş fiyat isteyen hastanelerin şikayet edilmesini istiyor.

Maliye Bakanlığı"nın yeni genelgesiyle ayaktan tedavilerde vaka başı paket fiyatlandırma sistemine geçildi. Eski sistemde devlet, hastaneye muayene için 14,5 YTL ödüyordu. Her bir tahlil ve tetkik için de ayrıca ödeme yapılıyordu. Uygulamanın hastanelerde gereksiz tahlilleri artırdığını öne süren bakanlık, tahlil ve tetkikler için ayrıca ödeme yapmayı kesti. Buna göre devlet, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı üyelerine bakan hastanelere, her hasta için tahlil ve tetkikler dahil olmak üzere tek fiyat ödüyor. Devlet hastaneleri hasta başına 25 YTL, özel hastaneler 30 YTL, eğitim hastaneleri 40 YTL, üniversite hastaneleri de 60 YTL alıyor. Yeni sistemde zarar edeceklerini düşünen bazı özel hastaneler, fiyat farkını vatandaşa yansıtmaya başladı. Yenibosna"daki özel bir hastane, kadın doğum polikliniğine gelen bir SSK"lıdan muayene için 35 YTL katkı payı istiyor. Yapılan tetkiklerin yüzde 50"sini de vatandaşa fatura ediyor. SSK ise hastaneye 30 YTL ödeme yapıyor. Böylece hastane, hiç tetkik yapmasa bile sadece muayene için 35 YTL"si vatandaştan 30 YTL"si de devletten olmak üzere 65 YTL para alıyor. Oysa aynı hastanenin ücretli muayenesi 50 YTL. Buna göre hastane, sosyal güvenceli hastalardan, özel hastalarına göre daha fazla para kazanmış oluyor. Bazı özel hastaneler ise dürüst davranarak normal muayene ücretinden devletin ödediği bölümü düşerek kalanını istiyor. Ancak onlar da tahlil ve tetkik giderlerinin ya tamamını ya da belirli bir kısmını vatandaşa yansıtıyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, daha önce yaptığı açıklamalarda özel hastaneleri fırsatçılıkla suçlayarak, vatandaşları fark istemeyen hastaneleri tercih etmeye çağırmıştı. SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Sami Türkoğlu, kendileriyle anlaşma yapan özel hastanelerin katkı payı isteme hakkı bulunduğunu, ancak hastanenin ne kadar para isteyeceğini hastaya önceden bildirmesi gerektiğini vurguladı. Türkoğlu, “Vatandaşlara tavsiyem, ne kadar katkı payı ödeyeceğinizi baştan öğrenin. Eğer hastane fahiş boyutlarda para talep ederse SSK il müdürlüklerine şikayet edin.” ifadelerini kullandı.

OHSAD Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım ise devletin hem muayene hem de tahliller için belirlediği 25-30 YTL"lik fiyatla hizmet vermelerinin mümkün olmadığını savundu. Dünyanın hiçbir yerinde bedavaya sağlık hizmeti verilmediğini ifade eden Yıldırım, “Her hastane, yatırımına göre değişen oranlarda katkı payı istiyor. Serbest rekabette bu doğal.” dedi. Maliye Bakanlığı"nın vaka başı ödeme sistemine sektörün tümü adına itiraz ettiklerini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti: “Paket fiyatlar, vakaya göre değil tanıya göre belirlenmeli. Böylece hem hastanelerin hem de kısmen vatandaşın mağduriyeti giderilebilir.” açıklamasını yaptı. Yıldırım, özel hastanelere üvey evlat muamelesi yapıldığını öne sürerek, şöyle konuştu: “Oysa çok büyük yatırımlar yapan sektörümüz tıpta son teknolojiyi ülkemize getiriyor. Örneğin açık kalp cerrahisinde dünyanın en başarılı sonuçlarını almaya başladık. Buna rağmen teşvik edileceğimize engelleniyoruz.”

Haber: Necip Çakır
Kaynak: