BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Özgecan Aslan eylemleri nerede ne oldu?

Özgecan Aslan için Türkiye sokağa indi. Yurdun dört bir yanında Özgecan Aslan eylemleri vardı. İşte Düzce, Karabük, Amasya, Bilecik, İzmir, Manisa, Muğla, Denizli, Antalya, Sivas, Bitlis, Çorum, Balıkesir ve Giresun'da protestolar.

Abone ol

Özgecan Aslan eylemleri dün Türkiye'nin dört bir yanına dağıldı. Düzce, Karabük, Amasya, Bilecik, İzmir, Manisa, Muğla, Denizli, Antalya, Sivas, Bitlis, Çorum, Balıkesir ve Giresun'da Özgecan Aslan için protesto gösterileri vardı. İşte Türkiye'nin dört bir yanından yansıyan Özgecan Aslan eylemleri.

ÖZGECAN ASLAN'IN KATİLİNİN ANNESİNDEN OLAY SÖZLER

DÜZCE'DE ÖZGECAN PROTESTOSU
Düzce'de bazı sivil toplum örgütleri ve öğrenciler, Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.  Belediye önünde toplanan grup adına açıklama yapan üniversite öğrencisi Büşra Üçüncü,  Aslan'ın canice öldürüldüğünü söyledi. 

Ülkeyi yönetenlerin, siyasal partilerin, düşünen insanların akıl ve bilim merkezinde bir çözüm aramaları gerektiğini belirten Üçüncü, "Demokrat ve laik bir Türkiye’nin yaşaması ve gelişmesini isteyen herkesin destekleyeceği çözüm önerileri, önce siyasal iktidarın elinde. Unutmayalım ki toplumların uygarlık göstergelerinin en önemlisi kadınların o toplumdaki yasal ve olgusal konumudur. Bu konum kadın erkek eşitliğinden geçer. Kadına karşı şiddetin merkezinde de bu eşitsizlik yatmaktadır" ifadesini kullandı.

ÖZCAN DENİZ'DEN İBRETLİK ÖZGECAN ASLAN MESAJI

KARABÜK'TE ÖZGECAN EYLEMİ

tekirdağ-özgecan-aslan-protestosu.20150217085519.jpgÖzgecan Aslan'ın öldürülmesi, Karabük'te bir sosyal paylaşım sitesinden örgütlenen lise ve üniversite öğrencileri tarafından protesto edildi. 

Karabük Belediyesi önünde toplanan grup adına basın açıklaması yapan lise öğrencisi Çağatay Demir, sadece Özgecan Aslan için değil, onun yaşadıklarını yaşayan, yaşama korkusu olan kadın ve çocuklar için toplandıklarını söyledi. 

 13 Şubat gecesi Türkiye'nin tam da kalbinden vurulduğunu belirten Demir, "O sadece 20'sinde bir fidan değildi. O bizim kardeşimiz, kızımız ve annemizdi. Ona tecavüz edildi, bıçaklandı ve yakıldı. Onunla birlikte bizim yüreklerimiz bıçaklandı ve yakıldı. Anne ve babasının çektiği acıları hiçbirimiz tahmin edemeyiz. İnsanlar neden hala kızlarımızı suçlu buluyor" diye konuştu.

AMASYA

Özgecan Aslan'ın öldürülmesi, Amasya'nın Merzifon ilçesinde protesto edildi. Yağmura rağmen belediye önünde toplanıp Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyen Demokrasi Platformu üyesi bir grup, "Kadına uzanan eller kırılsın" ve "Kadına şiddete hayır" şeklinde slogan attı.

ÖZGECAN ASLAN'IN BABASINDAN ALİ TEZEL'E KAPAK

Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, burada yaptığı konuşmada, Özgecan'ın cenazesinin erkeklerin omuzlarına ağır geldiğini, cenaze merasimini kadınların tertip ettiğini söyledi.Üzerlerine düşen vazifeyi yerine getiremedikleri için pişman olduklarını ifade eden Kargı, "Bundan sonra her platformda bu tür şiddeti reddedeceğiz. Kadınlar yalnız değildir. Yanlarında olacağız" dedi.

BİLECİKözgecan-aslan-.20150217085539.jpg

Bilecik'te bir grup ortaöğretim öğrencisi, Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenledi.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan öğrenciler, slogan atarak, kent merkezinde bulunan çay bahçesi önüne yürüdü. Burada grup adına açıklama yapan Esen Altıntaş, alevler içinde yakılan Özgecan Aslan'ın katledilmesinin utancıyla toplandıklarını söyledi.

Geçmiş yıllarda Münevver Karabulut'un öldürüldüğünü, bu defa da Özgecan Aslan'ın öldürüldüğü belirten Altıntaş, şöyle devam etti:

"Kadına yönelik bu şiddet artık son bulmalı. Bugün burada sesimizi daha yüksek şekilde çıkartmak, bu gidişe dur diyebilmek için buradayız. Katillerin kim olduğunu biliyoruz. Buradan onlara sesleniyoruz. Cinayete müsaade etmeyeceğiz, Özgecan Aslan'ı daha da kaybetmeyeceğiz. Cinayete, tecavüze kurban giden bütün kadınlar için şunu söylüyoruz, mekanınız cennet, toprağınız bol olsun güzel insanlar. Teşhis edilemeyecek kadar yakılan bedenden arda kalan ruhlara." 

Yürüyüşe, Atatürkçü Düşünce Derneği Bilecik Şube Başkanı Feyzi Köse, Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hayati Durak ve çeşitli ortaöğretim kurumunda eğitim gören öğrenciler katıldı.

İZMİR

özgecan-aslanin-babasi-türkiyeyi-ağlatti.20150217085554.jpgÖzgecan Aslan'ın öldürülmesi, İzmir'de protesto edildi. Sosyal medya üzerinde haberleşerek Konak Meydanı'ndaki İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan grup, ellerinde Özgecan'ın fotoğrafları, meşaleler ve çeşitli pankartlarla, slogan atarak eski Sümerbank binasının önünde yürüdü.

Burada grup adına basın açıklaması metnini okuyan Birleşik Kamu-İş Sendikası İzmir Temsilcisi Lütfi Değirmenci, kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesinin yolunun eğitimden geçtiğine işaret ederek, "Çağdaş ve bilimsel bir eğitim sistemiyle cahilliği ortadan kaldıralım. Yeni Özgecanlar bu tür cinayetlere kurban gitmesin. Bu ayıbı hep birlikte üstlenelim ve kurtulmak için hep birlikte mücadele edelim" dedi.

MANİSA ÖZGECAN ASLAN İÇİN OTURDU

Manisa'nın Salihli ilçesinde bir grup, Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti. Demokrasi Meydanı'nda bir araya gelen grup, slogan attıktan sonra oturma eylemi yaptı. Burada basın açıklaması yapan Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Hülya Sönmez, faillerin en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

DENİZLİ ÖZGECAN ASLAN 'A DUA ETTİ

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, Mersin'de öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için Fatiha okundu. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, toplantıda yaptığı konuşmada, Mersin'de 20 yaşındaki Özgecan Aslan'ın vahşice öldürüldüğünü belirterek, zanlılara tepki özgecan-aslan-ve-nihat-doğan.20150217085624.jpggösterdi.

MUĞLA ÖZGECAN İÇİN İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI

Bodrum'da bir grup lise öğrencisi, Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti. Bodrum Belediye Meydanı'nda toplanan ve pankart açan yaklaşık 500 kişilik gruba çevreden geçen yerli ve yabancı turistler de destek verdi.

Alana gelerek öğrencilere destek veren Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise yaşanan olayın insanlık suçu olduğunu belirtti. Bu nefretin kime ve ne için olduğuna anlam veremediklerini ifade eden Kocadon, "Bu sadece bayanlara değil, bir gün erkeğe de yapılabilir. Bunun bir kadına yapılması benim için bir acıdır. Bu insanların tedavi görmesi, hatta toplumdan dışlanması lazım. Onun için ben özellikle bakanlıklarımızdan ve hükümetimizden destek bekliyorum" diye konuştu.

Öğrenciler, Özgecan Aslan'ın fotoğraflarını göstererek failleri kınadı. Öğrencilerin eylemine destek veren sanatçı Asrın, yaşanan olayın dehşet verici olduğunu ifade etti.

ANTALYA ÖZGECAN İÇİN YÜRÜDÜ

Manavgat ilçesinde, üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesi protesto etti. Manavgat Belediyesi organizasyonunda, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan yaklaşık 2 bin kişilik grup, üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini kınadı. 

özgecan-aslan-çağ-üniversitesi.20150217085649.jpgManavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, grup adına yaptığı açıklamada, bundan sonraki süreçte kadın cinayetlerinin cezasız bırakılmaması için mücadele eden tüm kadınların yanında olduklarını söyledi. Manavgat'a güzel bir müjde vermek için meydanda toplanmak istediğini ancak müjde için değil, bütün milleti utandıran elim bir olay için toplandıklarını dile getiren Sözen, şöyle konuştu:

"Hayatının baharında, 20 yaşında gencecik, umutları olan bir filizimiz hunharca toplumdan, ailesinden koparıldı. Bunların bırakın yaşanmasını konuşulması bile utançtır. Maalesef Özgecan kardeşimiz bugün aramızda yok. Hatırlamak, anmak, ailesinin bir nebze olsa acısını paylaşmak ve bir daha bu olayların yaşanmaması için buradayız. Böyle bir olay utanç vericidir. Ne yazık ki 2013 yılı içerisinde güzellikleriyle ön planda olan Manavgat ilçemizde Yeliz Tek,  Şule Seçil Tengir ve Hürrem Babaoğlan katledilmiştir. Onları da buradan anıyoruz"

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Gençlik Kolları Başkanı Rabia İnci Özen de kadına şiddet ve öldürülme olaylarının her geçen gün arttığını, kadınları öldürenlere kanunen en ağır cezanın verilmesi gerektiğini vurguladı.

Açıklamanın ardından gruptakiler slogan atarak Cumhuriyet Meydanı'ndan Türkbeleni Tepesi'ne doğru yürüdükten sonra dağıldı. 

songül-aslan--özgecan-in-annesi.20150217085703.jpgSİVAS ÖZGECAN İÇİN FENER UÇURDU

Sivas'ta Özgecan Aslan'ın anısına, dilek feneri uçuruldu. Eğitim-Sen Şubesi'nin bulunduğu Afyon Sokak'ta ellerinde meşalelerle toplanan bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, slogan atarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan Eğitim-Sen Sivas Şubesi Kadın Sekreteri Sevim Kutlu, "Failler en ağır cezaya mahkum edilene kadar her yerde mücadele edecek ve bu davanın takipçisi olacağız" dedi.

Konuşmanın ardından gruptakiler, Özgecan'ın anısına gökyüzüne rengarenk dilek feneri uçurdu.

BİTLİS

Bitlis Barosu'ndaki kadın avukatlar, Aslan'ın öldürülmesini tarafından protesto etti. Bitlis Adliyesi önünde basın açıklaması metnini okuyan avukat Şenay Karakuş, "Kadınlar bu ülkede sadece kadın cinayetlerini protesto etmiyor. Meclise de gidiyor, çözüm de üretiyor. Devlet yetkililerine düşen de çözüm önerilerini hayata geçirmek için bir an önce harekete geçmek. Özgecan arkadaşımız öldürülen ilk kadın değil ama son olması için var gücümüzle mücadele edeceğiz" dedi.

ÇORUM

Çorum'da bazı sendika ve sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler, Aslan'ın öldürülmesini protesto etti. Valilik önünde toplanan Türk Eğitim-Sen Çorum Şubesi üyeleri, ellerindeki döviz ve pankartlarla Gazi Caddesi'nden Hürriyet Meydanı'na yürüdü. 

Grup adına burada açıklama yapan Bayanlar Komisyonu Başkanı Nurdan Ergün, Özgecan Aslan'ın öldürülmesini lanetlemenin ve kınamanın tek başına yeterli olmayacağını, hiçbir söz ve eylemin Özgecan'ın yaşadıklarını ve katillerini tarif edemeyeceğini söyledi. 

Bir süre slogan atan gruptakiler, dilek feneri uçurdu. 

BALIKESİR ÖZGECAN PROTESTOSU

Özgecan Aslan'ın öldürülmesi, Balıkesir'de protesto edildi. Zağanos Paşa Camisi önünde toplanan AK Parti Balıkesir Gençlik Kolları üyeleri, slogan atarak olayı protesto etti.

Grup adına konuşan Damla Tok, Aslan'ın katillerinin en ağır şekilde cezalandırılmasını istediklerini belirterek, "Bu ilk değil kardeşlerim ama son olması için elimizden geleni yapmak zorundayız" dedi.

Tok, "Biz ki 'Cennet anaların ayakları altındadır' diyen son Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in ümmetiyiz. Herkes kız evladını diri diri toprağa gömerken, kızını omzuna alıp Mekke sokaklarında gezen kişidir" diye konuştu.

"Olmaz de dur de kadına şiddeti engelle" şeklinde slogan atan grup, daha sonra dağıldı. 

GİRESUN'DA DOLMUŞ ŞOFÖRLERİ ÖZGECAN İÇİN EYLEMDE

0.20150217085729.jpgBulancak ilçesindeki dolmuş şoförleri, Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesi protesto etti.

Şoförler Odası ve Şehiriçi Kooperatifince düzenlenen etkinlikte yaklaşık 200 dolmuş aracı ile konvoy oluşturuldu. Araçlara "Yolcumuz Bizim Namusumuzdur" yazısı asıldı, Özgecan Aslan'ın fotoğrafları yapıştırıldı. Sivil araçların da katıldığı konvoyda, sürücüler korna çalarak olayı protesto etti.

Bulancak Şoförler Odası Başkanı Mustafa Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Özgecan Aslan'ın öldürülmesini şiddetle kınadıklarını belirtti.

Şoför esnafından bir kişinin yaptığı suçun tüm şoförlere yıkılmaması gerektiğini vurgulayan Aydın, "Dünyada yaşam olduğu müddetçe trafik hareketi olacaktır. Ülkemizde değişik olaylar oluyor. Bu şoför esnafından bir tanesinin işlediği suç herkese mal olmamalı. Öyle şoförler biliyorum ki yolda gördüğü hayvanı ezmemek için kaza yapıyor. Bu yüzden bu yapılan olayı kabullenmiyoruz" dedi.

"Özgecan Aslan'ı katleden kişi bizden değildir" diyen Aydın,  şöyle devam etti:

"Burada toplanmamızın nedeni bir kişinin suçunun bizlere mal edilmemesidir. Bu caninin işlediği suç şoför suçu değil, insanlık suçudur. Buradaki bütün şoför arkadaşlarımıza güveniyorum ve hepsinin arkasındayım. Bu cinayeti esefle kınıyor, kızımıza Allah'tan rahmet, kederli ailesinin acısını acımız kabul ediyoruz. Şoför esnafı bugün olduğu gibi, yarın da insanlarımızı taşımaya devam edecektir."