BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,77
ALTIN 2.411,10
HABER /  GÜNCEL

Özelleştirmeye Danıştay engeli!

Danıştay'ın Kuşadası Limanı'nın özelleştirilmesine ilişkin kararı Özelleştirme İdaresi'ni üzecek türden.

Abone ol

Danıştay 13'üncü Dairesi, özelleştirme ihalesi Aydın 1'inci İdare Mahkemesi'nce iptal edilen Kuşadası Limanı'yla ilgili olarak Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın yürütmeyi durdurma talebini reddetti.

Kuşadası Limanı'nın 30 yıllık işletme hakkının devri ihalesi 4 Mart 2003 tarihinde yapılırken, Limaş A.Ş. 36 milyon dolarla en yüksek teklifi verdi. İhalede Royal Caribbean Cruise, Avrasya Yatırım ve Ege Ticaret Grubu ise 27 milyon dolarda kaldı. Ancak Limaş, parayı zamanında ödeyemeyince ek süre istedi. Bu talebi Özeleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından reddedildi. Limanın işletme hakkı en yüksek teklifi veren ikinci firmaya devredildi.

Ancak Limaş'ın ortağı avukat Nilgün Öğünçlü, alt limitin 35 milyon dolar olduğunu hatırlatıp davanın iptalini istedi. Bunun üzerine Aydın 1'inci İdare Mahkemesi'nde görülmeye başlayan dava, 2 Haziran 2010 tarihinde sonuçlandı. Mahkeme kararında Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun, ihale komisyonu kararında öngörülmeyen şahıs ya da tüzel kişiye ihale verilmesi olanağı bulunmadığı belirtildi. Ayrıca, ihalenin en yüksek ikinci teklifi veren şirkete verilmesi için, bunun komisyon kararında belirtilmiş olması gerektiğine yer verildi.

OY BİRLİĞİYLE RED

İhalenin iptal edilmesinin ardından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı avukatı Canan Doğan, Danıştay'a yürütmenin durdurulması başvurusu yaptı. Danıştay 13'üncü Dairesi, Doğan'ın bu talebini geçen 8 Aralık'ta görüşüp, oy birliğiyle reddetti. Danıştay 13'üncü Dairesinin kararında, temyiz edilen kararın yürütmesinin durdurulmasını gerektirecek nitelikle görülmediği belirtildi.

Avukat Nilgün Öğünçlü, Danıştay 13'üncü Dairesi'nin bu kararının Kuşadası halkının haklılığını ortaya koyduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Liman işletmecisini üzecek bu kararın sağladığı kazanımdan sonra, Kuşadası Belediyesi'nin artık liman işletmecisi ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın hazırladığı masaya oturmamalı. Bu karar, 'İptal kararı kesinleşmedi, uygulanmaz' diyenlere de yanıt niteliğinde. Yüksek mahkeme, kamu yönetimlerine, 'Aydın İdare Mahkemesi kararını uygulamalısın' diyor. Biz de mahkeme kararlarının uygulanmasını bekliyoruz."