BIST 10.154
DOLAR 32,35
EURO 34,72
ALTIN 2.393,43
HABER /  GÜNCEL

Özel yetkili mahkemelere ‘hayır’ diyeceğiz

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Bir düzenleme geldiği taktirde özel yetkili mahkemelere ‘hayır’ diyeceğiz. TMK, onun bir virgülünü da...

Abone ol

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Bir düzenleme geldiği taktirde özel yetkili mahkemelere ‘hayır’ diyeceğiz. TMK, onun bir virgülünü dahi TCK’ya taşırlarsa onlar hukuktan da, demokrasiden de zerre kadar nasiplerine almamışlar demektir. Ayıklanması gereken TCK’da bazı maddeler vardır” dedi.
Tutuklu Hükümlü Aileleri Dayanışma Federasyonu üyeleri ile birlikte TBMM’de düzenlediği basın toplantısında 13 yılda 2 bin 300 insanın yaşamını yitirdiğini belirten BDP Şırnak Milletvekili Hasip kaplan, 544 hasta tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu söyledi. Özel yetkili mahkemeler, DGM’lerde adalet dağıtılmadığını söyleyen Kaplan, “Bakan çocuklarına uyguladığınız hukuku yurttaşların çocuklarına da uygulayın diyoruz. Siz cezaevlerinden topluma güveni yaymazsanız adaletin olmadığı yerde barış olmaz. Devlet hep ‘önce güvenlik sonra insan’ diyemez. İnsansız devlet olmaz ki. Ambulans dururken kemoterapiye ring araçları ile götürülüyorlar” diye konuştu.
“Bu ülkede insan hakları kurumu ne işe yarar, Devlet Denetleme Kurumu ne işe yarar, fasulye satışlarını mı denetleyecek?” ifadelerini kullanan Kaplan, çok sayıda hasta hükümlünün tabutlarının cezaevlerinden çıktığını söyleyerek, “O ceza ve infaz kurumlarında özel yetkili mahkemelerin kurbanı durumuna getirilmiş, fikirlerinden tutsak herkesin hukukuna öncelikle sahip çıkmaları gerekir ve bunu seçimden önce yapmaları gerekir” şeklinde konuştu.
Özel yetkili mahkemeler ve TMK’nın kaldırılması, TCK’da da bazı maddelerin ayıklanması gerektiğinin altını çizen Kaplan, “Özel yetkili mahkemelerin tamamen kaldırılmasını konuştuğumuz zaman 100 milletvekili ile bize saldırı olmuştu. Biz Meclis’te her zaman net tavır koyduk, bu mahkemelerle adalet olmaz. Biz TMK’nın kaldırılmasını, özel yetkili mahkemelerin tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Biz demokratik bir ülke istiyoruz. Böyle bir düzenleme geldiği taktirde özel yetkili mahkemelere ‘hayır’ diyeceğiz. TMK, onun bir virgülünü dahi TCK’ya taşırlarsa onlar hukuktan da, demokrasiden de zerre kadar nasiplerini almamışlar demektir. Ayıklanması gereken TCK’da bazı maddeler vardır” açıklamasında bulundu.
Türkiye’deki cezaevlerinin yangın yeri olduğunu söyleyen Tutuklu Hükümlü Aileleri Dayanışma Federasyonu Ankara Temsilcisi Mehmet Baytekin ise, hasta hükümlülerin yaşamlarının son anlarını ailelerinin yanlarında geçirmesi gerektiğini söyledi. Baytekin, “Türkiye’de demokrasi ve hukuktan bahsedilirken bu insanların yaşam hakları ihlal ediliyor. 2013 yılında 6 tane hükümlü hayatlarını yitirdi. Kendi başına yaşamını idame ettiremeyen insanlar hücreye mahkum ediliyor. Cumhurbaşkanı’ndan bu konuda yardım bekliyoruz. Sincan Cezaevi’nde çocuklara vahşi uygulamalar yapıldı, aynı gece sürgün edildiler. Bu muameleden dolayı Sincan Cezaevi’ndeki mahkumlar 23 gündür eylem düzenliyorlar” ifadelerini kullandı.
(İHA)