BIST 10.229
DOLAR 32,31
EURO 34,80
ALTIN 2.405,42
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Özel okul iflas etti öğrenciler ortada kaldı

Antalya'da özel sağlık meslek lisesi iflas edince okulda eğitim gören 107 öğrenci ortada kaldı.

Abone ol

Antalya'da 107 öğrencinin eğitim gördüğü Özel Özek Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nin sahibi, kira ve öğretmenlerin alacaklarını ödeyemeyince okulda eğitim durdu. Velilere mesaj atan okul yönetimi, öğrencilerin başka okullara kaydettirilmesini istedi. Okulda toplanan veliler, "Eğitim döneminin ortasında çocuklarımızı nereye kaydettireceğiz?" diyerek duruma isyan etti. Okulda eğitimin durmasına kızan öğrenciler ise, sınıfları tahrip ederek kullanılamaz hale getirdi.

OKULA 11 BİN LİRA YATIRDILAR

Özel okula yıllık 11 bin lira yatırdığını belirten öğrenci velisi Metin Özay, "Velilerin yarısından parayı peşin topladılar. Bazı velilere senet yaptılar. Şimdi ‘Biz iflas ettik, çocuklarınızı başka okula götürün' diyorlar. Bizim paralarımız ne olacak? İflas eden bir kişi bu paraları nasıl ödeyecek? Giden paramıza mı yanalım, çocuğumuzun eğitim döneminin ortasında açıkta kalmasına mı yanalım bilmiyorum. Biz eğitim döneminin ortasında çocuğumuzu nereye kaydettireceğiz?" dedi.

250 BİN KİRA TL BORCU VAR

Okulda uzun süredir eğitim görülmediğini öne süren Hasan Güneş ise, "Okulun sahibi binanın 250 bin liralık kira ücretini ödememiş. Öğretmenlere aylardır maaş vermemiş. Öğretmenler maaş alamadıkları için bir haftadır derse girmiyormuş. Çocuklarımızın kitapları bile 2 hafta önce gelmiş. Çocuklarımızın bir yılını boşa harcadılar. Hakkımızı helal etmiyoruz. Burada suç Milli Eğitim Bakanlığı'nın, her önüne gelene okul açma ruhsatı verirsen böyle olur. Olan bizim çocuklarımıza oldu" dedi.

ÖĞRETMENLER ORTADA KALDI

Öte yandan eğitimin durduğu okulda öğretmenler de mağdur oldu. Daha önce maaşını alamayan 10 öğretmenin istifa ettiği okulda kalan öğretmenlerin de 2 aydır maaşlarını alamadıkları öğrenildi. Okulda matematik öğretmeni olarak görev yapan Aydın Yunay, "Ben atanamayan bir öğretmenim. Atanamadığım için Batman'dan gelerek burada işe girdim. Ancak burada da mağdur oldum. İki aydır maaşımızı alamıyorduk, şimdi de işsiz kaldık. Ev kiramı ödeyemiyorum, eve gidecek yol param bile kalmadı" diye sitem etti.

SAHİBİ MİLLİ EĞİTİMİ SUÇLADI

Okulun sahibi Mehmet Kerim Özek ise, okulun bu hale gelmesinin sorumlusunun Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu öne sürdü. Özek, "Bu okul 4 yılık bir okul. Antalya'nın ilk açılan sağlık meslek lisesi. Ben açtığım zaman Antalya'da sağlık meslek lisesi yoktu. Benden sonra 9-10 tane sağlık meslek lisesi izni verildi. Okullar açıldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı, dereyi geçerken at değiştirme misali yeni bir yönetmelik çıkardı. Hastanelerle olan sözleşmemizi hiçe saydı, ben dava açtım ve idari mahkemede yürütmeyi durdurma kararını kazandım. Ama bu esnada giden öğrencilerimizden dolayı maddi sıkıntıya girdim" dedi.

"PARALARINI ÖDEYECEĞİZ"

Yaklaşık 250 öğrencinin eğitim gördüğü okulda öğrenci sayısının 100'e düşmesiyle okulun gelirinde büyük düşüş olduğunu belirten okul sahibi Özek, "Ben öyle arkası çok güçlü bir insan değilim. Arkamda güçlü adamlar yok. Nihayetinde burası bir okul, buranın belirli bir kirası, öğretmenlerin maaşı, elektriği, suyu, stopajı var. Ama biz kesinlikle öğrencilerimizi mağdur etmeyeceğiz. Kendilerinin başka okullara nakillerini yapacağız. Bazılarını taksitleri vardı, senetlerini iade ettik. Bir kısmının nakit ödemeleri var, gitmiş oldukları okullarla bağlantı kurup paralarını ödeyeceğiz. Bu işi burada noktalamayı düşünüyoruz" diye konuştu.

YÖNETMELİKLE NE DEĞİŞTİ?

Milli Eğitim Bakanlığı, özel sağlık meslek liseleri yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle özel Anadolu sağlık meslek liselerinin, staj protokolü imzaladıkları hastanedeki hemşire sayısının yarısı kadar öğrenci kabul edebilecekleri hükmünü koydu. Ayrıca Sağlık Bakanlığı bir başka genelge yayınlayarak bir yandan sağlık kurumlarına stajyer olarak kabul edilebilecek öğrenci sayısını yarıdan üçte bire düşürdü, ayrıca staj protokolü süresini de 10 değil, 7 yıl olarak belirledi. Ayrıca devlete bağlı sağlık meslek liselerinin kontenjanları artırılıp, okul puanları düşürülünce özel okullara giden öğrenci sayısı azaldı.