BIST 10.093
DOLAR 32,37
EURO 34,76
ALTIN 2.405,42
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Otomotiv sektörü canlandı

Seçim sonuçları riski ortadan kaldırınca bankalar taşıt kredisi faizlerini düşürdü.

Abone ol

Yıl boyunca yüzde 30’lara varan oranda daralan otomobil pazarı seçim sonrası hareketlendi. Yaz kampanyalarına seçimlerden sonra düşüşe geçen taşıt kredisi faizleri de eklenince, Türkiye genelinde showroom’lara oto satın almaya gelen tüketici sayısında gözle görülür bir artış meydana geldi. Böylece otomotiv sektörünü yılın ikinci yarısı için umutlandıran süreç başlamış oldu.

Sandıktan çıkan tek parti iktidarı ile seçim riskinin ortadan kalkması, taşıt kredisi piyasasında bankaları harekete geçirdi. Faiz oranlarında çoğu banka indirime gitti. Bazı bankalar ise temkinli davranarak faiz oranlarını değiştirmedi, indirime gitmek için Merkez Bankası’nı beklemeye başladı.

0.15 PUANA VARAN DÜŞÜŞ

Uluslararası piyasalardaki son olumsuz gelişmelere rağmen piyasaların önündeki risk, seçim sonucu ile ortadan kalktı. İlk olumlu tepkiyi taşıt kredi faizleri verdi. Haziran sonuna göre faizlerde 0.15 puana varan oranında düşüş gerçekleşti.

12 ay vadeli 15 bin YTL’lik kredi kullanımında kazanç yaklaşık 200 YTL’yi buldu. Taşıt kredisi faiz oranını en fazla düşüren banka Albaraka Türk oldu. Haziran sonu itibariyle 12 ay vadeye yüzde 1.74 oranında faiz uygulayan Albaraka Türk, seçimlerden sonra faiz oranını 0.15 puan düşürerek yüzde 1.59’a çekti.

Böylelikle, 12 ay vadeli 15 bin YTL’lik bir kredi kullanan otomobil tüketicisinin kazancı ayda 16 YTL, toplamda 188 YTL oldu.

EN DÜŞÜK FAİZ YÜZDE 1.49

Anadolu Bank ise yüzde 1.49’luk faiz oranıyla en düşük taşıt kredisi olanağı sunan banka oldu. Anadolu Bank’tan aynı vade ve miktarda kredi kullanan tüketicinin aylık ödemesi dosya masrafları hariç bin 399 YTL’yi buldu.

Böylelikle, 15 bin YTL kredi kullanan bir kişinin geri ödeme toplamı en düşük faizle taşıt kredisi imkanı sunan Anadolu Bank’da 16 bin 799 YTL olarak gerçekleşti.

Faizlerin yüzde 1’e inmesi halinde ise tüketicinin cebinden çıkıcak rakam, aynı kredi ve vade şartlarında 600 YTL azalacak, geri ödeme toplamı 16 bin 195 YTL olacak. Kredi tutarı üzerinden yüzde 5’lere varan ek komisyon alan HSBC ve Akbank ise faiz oranlarını daha da aşağıya çekti.

Bu bankaların taşıt kredisi faiz oranları ise sırasıyla yüzde 1.03 ile yüzde 1.16 oranına düştü. Faiz indirimi yarışında bazı bankalar temkinli davrandı. Halk Bankası, İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası faiz oranlarında indirime gitmedi. Merkez Bankası’na ve Cumhurbaşkanlığı seçimine odaklanan bu bankalar da orta vadede faiz indirimine gidebilir.