BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.511,95
HABER /  GÜNCEL

Otomobillerin Paris defilesi

Otomotiv devleri modanın başkenti Paris'te en şık modellerini sergileyerek göz doldurdu.

Abone ol

Modanın başkenti Paris, 110 yıldır düzenlenen otomobil fuarıyla bir başka alanda daha 'defile' geleneğini sürdürüyor. Dünyanın ilk otomobil fuar Paris, iki yılda bir Almanya'daki Frankfurt IAA otomobil fuarı ile dönüşümlü düzenleniyor.

Bu yıl Paris Otomobil Fuarı'nda 155 yeni model sergileniyor. Fuar, 15 Ekim tarihine kadar sürecek. Fuarda Türk otomotiv sektörünü makro anlamda ilgilendiren açıklama Renault'dan geldi.
 
Clio SW'nin Bursa'da üretim tarihinin ekim olduğu, bunun yanı sıra fabrikada dizel motor üretimi yapılacağı üst yönetim tarafından dile getirildi. Bursa'da Megane, Clio Symbol ve Clio III'ün yanı sıra yılda 40 bin adet üretilecek olan wagon iç piyasaya çok az verilecek ve ağırlıklı olarak Avrupa'ya ihraç edilecek.

Güler ve Günak sahnede
Fuarın yine içinde 'Türk' sözcüğü geçen bir başka haberi ise dış tasarımı Murat Güler imzası taşıyan Ford İosis X'di. Güler'in Mondeo station tasarımı da ilgi çekti. Bir diğer Türk tasarımcı Murat Günak'ın ekibinin yarattığı Volkswagen (VW) Iroc da bu alanda 'milliyetçi' duyguların harekete geçmesi için vesile oldu.

Yerel ve global kulisler
Dünyanın neresinde olursa olsun her fuarda görülmeden geçilmeyen standlardan Ferrari'ye Türkler'in sadece bakmakla yetinmediği de ortaya çıktı. Türkiye'de bir yıldır Koç Grubu bünyesindeki Fer-Mas tarafından satılan markanın 430 bin avroluk fiyatla satılan 599 GTB Fiorano modeli için 2008'e sıra yazması konuşuldu.

Paris Otomobil Fuarı'nda Türkiye'ye dair bir kulis de Lamborghini'den geldi. Markanın Türkiye distribütörlüğü için Doğuş'un yanı sıra Çiftkurtlar ve Koluman'ın adının geçtiği belirtiliyor.
Fuarda sektörün global anlamda merakla beklediği konu ise Renault ile General Motors (GM) ortaklığının hangi aşamada olduğuydu. Paris'teki fuarda konuya ilişkin net bir açıklama yapılmadı ancak yetkililer tarafından 15 Ekim tarihinde görüşmelerin netleşeceği ifade edildi.

Volvo'yu tek başına temsil etti

Volvo bu yıl fuarda tek bir modelini, Audi A3 ve BMW 1 Serisi'ne rakip olacak C30'unu sergiledi. Böylece, 'ağırbaşlı, karizmatik' markanın artık gençlerin de gözdesi olacağının altı çizilmiş oldu. Standda DJ'ler, gençlerin hayatındaki iPOD, cep telefonu gibi olmazsa olmazlar da tanıtımın arka fonunu oluşturdu. C30 Volvo'nun en küçüğü, 1.6 litrelik motoru 100 HP güç üretiyor. Güç turbasondu 220 HP'ye çıkıyor. Araç Türkiye'ye kasımda gelecek.

Fuarın hızlısı Mercedes

Paris'teki otomobil fuarında spor otomobil tutkunları gözünü Mercedes Mc Laren 722'den alamadı. Fuarın en hızlı otomobili olma unvanını alan bu model 5.5 litrelik V8 motora sahip bulunuyor. Sıfırdan 100 km hıza 3.6 saniyede çıkan 722'nin 650 beygir güç üreten motoru saatte 337 km hız yapabiliyor.

En havalı Citroen: C-Metisse

Citroen, anavatanındaki fuarda C-Metisse konseptiyle kelimenin tam anlamıyla 'havasını attı.' Kapıları yukarı açılan modelin 3.0 litrelik dizel V8 motoru 208 HP güç üretiyor. C-Metisse'in, Citroen'in gelecekteki tasarım anlayışını yansıttığı düşünülürse, markaya dair beğeninin süreceği ortaya çıkıyor.

Opel'den dört çeker

Yeniden dört çeker segmentine giren Opel, Antara GTC crossover konsept otomobilini kasımdan itibaren Avrupa'da satışa sunuyor. Bir dizel bir de benzinli motor seçeneğiyle satılacak olan Antara'nın, çok talep görmesi beklenen 2.0 CDTi Common Rail turbo dizel motoru 150 beygir gücünde. Benzinli motor seçeneği ise altı silindirli ve 227 beygir güç üretiyor.

Kaynak:www.radikal.com.tr