BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Ötenaziden bir gece önce!

Mutlu bir aile tablosu... Baba, anne ve iki kız! Ancak bir gün sonra bu tablodan bir kişi eksilecek. Hem de kendi isteğiyle...

Abone ol

Sıradan bir gözlemci için bu fotoğrafın tek anlamı, seçkin bir restoranda, risotto ile kaliteli bir şişe şaraba eşlik eden şakalar ve kahkahalar olabilir. Ancak 2006 yılının sıcak bir ağustos gecesinde İsviçre’nin Zürih kentinde nehir kıyısındaki bir restoranda gerçekleşen bu aile toplantısı, tüm bireylerin bir arada olacakları son buluşmadır.

Masanın sağ başındaki İngiliz vatandaşı John Huff, ünlü ötanazi kliniği Dignitas’ta bir sonraki gün ölmek için yer ayırtmıştır. Merkezi sinir sisteminde omurilik ve beyin sapı bölgesinde motor nöron hücrelerinin ölmesine neden olan ve kişinin kaslarını hareket ettiremez hale gelerek genellikle ölümle sonuçlanan motor nöron hastalığından muzdarip Huff, ölümüyle ilgili gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra kızları Dianne, Joanne ve eşi Barbara’ya işte böyle veda etti.



NASIL YAPILIYOR?

ÖtAnaziye izin veren İsviçre’nin önde gelen kliniklerinden Dignitas’ta yılda yüzlerce ötanazi yapılıyor. “Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş” olduğunu öne süren Dignitas’ın kurucusu Ludwig Minelli 2008’de klinikte 840 ötânazi işleminin gerçekleştirildiğini açıklamıştı. Klinikte ötanazi işlemi şu şekilde gerçekleştiriliyor:

- Önce kusmayı önleyici bir ilaç veriliyor.

- 30 dakika sonra ilaç içeren su veya meyve suyu veriliyor. Aşırı dozdaki bu ilaç hastanın 10 dakika sonra uykuya dalmasına, komaya girmesine, solunumun zayfılamasına ve sonunda durmasına neden oluyor. İlacın verilmesinden yarım saat sonra ölüm gerçekleşiyor.