BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

ÖSYM'de kopyaya karşı yeni önlem

YÖK Başkanı Özcan KPSS skandalı ile gündeme gelen ÖSYM’de alınacak önlemleri açıkladı.

Abone ol

YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan, KPSS'deki sızdırma ve kopya iddialarının ardından yeni dönemde alınacak güvenlik önlemlerini anlattı.

Özcan, 'Her adaya hologramlı, fotoğraflı kitapçık verilecek. 4 farklı soru kitapçığı olmayacak, her aday için soruların yerleri değiştirilecek farklı soru kitapçıkları basılacak' dedi.

KPSS'yi Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yapmayacağını da belirten Özcan, 'ÖSYM'yi ikiye böleceğiz. Bir daire akademik, bir daire kamu sınavlarını yapacak' diye konuştu. Meclis Açılış resepsiyonunda konuşan Özcan'ın açıklamaları şöyle:

- ÖSYM, dünyada var olan sisteme göre geride ama küçümsenecek bir sistemi de yok. Daha da geliştirilebilir. Ali Bey (ÖSYM Başkanı) çok güzel şeyler yapacak. Herkese resimli cevap kağıdı ve soru kitapçığı vereceğiz. Soru kitapçıklarında hologram olacak. Sadece bir kere açılabilecek.

- Sorular kitapçıklarda devamlı dolandırılacak, yerleri değiştirilecek. Herkesin kendi kitapçığı olacak. A, B, C, D gibi değil.

AKDAĞ: TUS'U BİZ DE YAPABİLİRİZ
KPSS'ye talip olan MEB'in ardından Sağlık Bakanlığı'ndan da TUS'u biz yapabiliriz açıklaması geldi. Bakan Akdağ, "Şimdi bu işi ÖSYM, olması gerektiği biçimde yaparsa, biz bakanlık olarak bir sınav düşünmeyiz; ama bu aksamanın süreceğine dair işaretler olursa o zaman düşünebiliriz. Çünkü bu büyük bir ihtiyaç. Ama ben ÖSYM'nin başarıyla yapabileceğini düşünüyorum. Bu konuyu YÖK Başkanı ile daha önce konuşmuştuk. Gerekirse yeni ÖSYM başkanı ile de oturup konuşuruz" dedi.

- Ayrıca, soru kitapçıklarının bulunduğu kolilerin de üzerine saatle açılan sistem konulacak. Örneğin, saat 08:00 olmadan önce koli açılamayacak. Saat 08.00 olduğunda koli kendisi otomatik olarak görevlilerin huzurunda açılacak. 08:00'den önce açıldığı an bitti her şey. Saatli bomba gibi.

- Genel kültür ve genel yetenek testleri dışındaki alan testlerine katılan adaylar, aynı sınıfta sınava katılmayacak. Örneğin, eğitim bilimleri testine giren bir öğretmen adayıyla bir mühendislik mezunu aynı sınıfta arka arkaya sıralarda oturamayacak. Böylece bir teste özgü olarak kopya çekilmesinin de önüne geçilecek.

BİLİMSEL VE AKADEMİK ÖSYM

Yeni ÖSYM kanununun son şekli verilerek bakanlığa gönderildiğini de belirten Özcan, kurumun ikiye bölüneceğini belirterek şunları söyledi:
'Sınavı MEB değil biz yapacağız. ÖSYM'yi bilimsel ve akademik olarak ayırmak istiyoruz. İki bölümü olsun. Bir daire sadece bizim imtihanlarımızı yapsın diğer kısmı da kurumların imtihanını. İhtisaslaşmaya gidelim istiyoruz. Kanun da çıkacak. Hepsi hazırlanıp MEB'e gönderildi.'