BIST 10.743
DOLAR 32,21
EURO 35,06
ALTIN 2.531,51
HABER /  GÜNCEL

Osmanlının en küçük gelini

Osmanlı Sarayı'nın en küçük gelinidir Fatma Sultan... Daha 2.5 yaşındayken evlendirilir... 4'ünde de dul kalmıştır.

Abone ol

Sultan İbrahim'e pek çok sıfat yakıştırılır. 'Hayalperest bir padişah'tır İbrahim. Masalsı olaylardan etkilenir, ihtişama meraklıdır. Babası 1. Ahmed'e benzer bir padişah olmak ister hep. Onun yaptığı gibi debdebeli törenler, alayişli düğünler yapmak ister.

Ne sünnet olacak oğlunun ne evlendirecek yaşta kızının bulunmadığını bilir ama içinde uktedir bu. Saray'da mahpus tutulduğu ve öldürülme korkusuyla yaşadığı günlerde Ağabeyi 4. Murad'ın kızlarından birini Silahtar Ağa'yla evlendirdiğini duymuş, imrenmiş, hayaller kurmuştur.

Padişah olunca geçmişte kendisini etkileyen şeylerin hepsi gibi bu arzusunu da gerçekleştirmek ister ve bu maksatla sarayın akağalarından Yusuf'u önce silahtarlığına sonra ikinci vezirliğe tayin eder ardından da onu kızı Fatma Sultan'la evlendirme kararını açıklar. Evlendirir de... Ama ikibuçuk yaşındadır Fatma Sultan... Yürümeye ve konuşmaya yeni başlamıştır.

Ancak özenle seçilmiş bu damadın, Girit'in fethini tamamlayan kahraman haline gelmesinin dahi onu Sultan İbrahim'in öfke krizlerinden birine kurban gitmekten kurtaramadığı bilinir. Kocasının boğdurulması üzerine dört yaşında dul kalan Fatma Sultan bu defa Musahip Fazlı Paşa'yla evlendirildi.

Kaptan-ı Deryalığa terfi ettirilen Fazlı Paşa'yla Fatma Sultan'ın düğünleri vesilesiyle İstanbul kere daha hareketlenir. Bu kez ilkinden daha şatafatlıdır gösteri. Öylesine planlanır ki düğün, hazırlanan altın ve gümüş levhalarla süslü dev nahıllar dar sokaklardan geçmediği için bazı evlerin duvarları bazılarının cumbaları ya da çatıları yıktırılır.

Sarayda arz odasında yapılan tebrik töreni sırasında en değerli hediyeyi vermek için biribiriyle yarışan Osmanlı devlet adamlarının telaşının Fatma Sultan tarafından şaşkınlıkla izlendiğini de kaydedelim. İlgi odağı oluşunun sebebini anlamaya çalışan küçük sultanın merasim devam ederken uyuduğunu da...

Fatma Sultan'la Fazlı Paşa hiçbir zaman karı-koca olamadılar elbette. Sultan İbrahim'in isteği düğün görmekti, görmüştü. Paşa'ya Fatma Sultan'ın buluğ yaşına kadar sarayda kalacağı bildirildi ve Fazlı Paşa evine gönderildi. Bir süre sonra da kaptan-ı Derya'lıktan uzaklaştırılıp İstanbul dışına gönderildi. Fatma Sultan'ın buluğ yaşına geldiğini görmeye ömrü vefa etmedi Fazlı Paşa'nın, 1657'de genç kız yeniden dul kaldı... (Radikal)