BIST 10.029
DOLAR 32,37
EURO 34,83
ALTIN 2.395,55
HABER /  GÜNCEL

Osmanlı haritası elimizde iddiası

Talabani, Osmanlı'dan kalan Kerkük haritası ile hak iddiasında. Sözüm ona bu haritada bölge için Kürdistan yazıyor.

Abone ol

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB), Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait bir haritanın ellerinde olduğunu ve haritanın Kerkük'ün, 'Kürdistan' olarak nitelendirilen bölgenin tam ortasında yer aldığını gösterdiğini iddia etti.

KYB, internet sitesinde yayınladığı haritanın, ABD'nin Irak'a Mart 2003'te başlattığı savaş sırasında lrak'ın gizli arşivlerinden ele geçirildiğini iddia etti.

KYB, bu haritanın 2004 yılında Talabani tarafından Irak Geçici Yönetim Konseyi toplantısında Iraklı liderlere gösterildiğini ve Kerkük'ün 'Kürt kimliğini' kanıtladığını ileri sürdü.

KYB ayrıca, Irak yönetiminin, Osmanlı İmparatorluğu denetimi altındayken, Kerkük'ün bir Kürt kenti olduğu realitesini inkar etmediğini iddia ederken, "Osmanlı İmparatorluğu yıkılırken, Irak'ta Kürtlerin iki asır sonra belge olarak kullanacağı değerli bir haritayı da geride bıraktı. 1893 yılına ait olan ve Sultan Abdülhamid döneminden kalma bu haritada, Kürdistan sınırları çizliyor ve Kerkük'ü de Kürdistan'ın orta yerinde olduğunu gösteriyor" dedi.

KYB, "Yıllarca Irak'ın gizli arşivlerinde korunan bu harita, 2003 ABD müdahalesi sırasında Kürtlerin eline geçti. Daha sonra bu harita Talabani'ye verildi. Talabani ise, Irak Geçici Yönetim Konseyi Başkanı olduğu 22 Mayıs 2004 tarihinde bu haritayı konsey toplantısının Kerkük'e ilişkin oturumunda Iraklı liderlere göstererek, Kerkük'ün Kürt kimliğini kanıtlamaya çalışmıştı" ifadesini kullandı.

BM Temsilcisi Barzani'yle görüştü

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un Irak temsilcisi Eşref Gazi, Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri ve 'Kürdistan Bölge Başkanı' Mesud Barzani ile görüştü.

Eşref Gazi, Kuzey Irak'a giderken Barzani'yi Selahaddin kentindeki Mesif kasabasındaki karargahında ziyaret etti.

Barzani, Kerkük'ün geleceğini belirleyecek Irak Anayasası'ndaki 140'ıncı maddenin uygulanmasının ertelenmesinin kesinlikle kabul edilemeyeceğini söyledi.

Bölgedeki Kürt televizyonları BM Temsilcisi Gazi ile Barzani arasındaki görüşmede, Irak'taki siyasi ve güvenlik durum ile bunun Kürt bölgesi ile bağlantısını ele aldıklarını ayrıca Irak'taki henüz uzlaşmaya varılamayan Irak Petrol Yasası, Kerkük ve Irak Anayasası'ndaki konuların gündeme geldiğini bildirdi.

Barzani, Kerkük'te bu yıl referandum yapılmasında ısrarlı olduklarını anlatırken, "140'ıncı madde ve Kerkük referandumunu ertelenmesini kesinlikle kabul etmeyeceğiz" dedi. BM Irak Özel temsilcisi Gazi ayrıca yerel Kürt Parlamentosu Başkanı Adnan Müftü olmak üzere diğer Kürt yöneticilerle görüştü.