BIST 9.916
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.445,13
HABER /  RAMAZAN

Oruçluyken denize girilir mi?

Antalya Müftüsü Ahmet Çelik, oruçluyken denize girmenin ibadeti riske soktuğunu, bu tür aktivitelerin ya iftardan ya da Ramazan ayından sonra yapılması gerektiğini söyledi.

Abone ol

Müftü Çelik, bu yıl Ramazan ayının 20 Temmuz'da başlayacağını ve iftarların, sahurların, zekatların, ibadetlerin, Kur'an-ı Kerim'in bolca okunduğu Ramazan ayının her Müslüman'a farz olduğunu belirtti.

Ramazan ayının insanların dini hassasiyetlerinin yoğunlaştığı bir ay olduğuna işaret eden Çelik, ''Toplumun yıl boyu kirlenen ciğerlerine manevi havanın daha bir gayretle, daha bir ümitle, canlılıkla çekilerek temizlendiği aydır. Bu ay insanın melekleştiği, iyilik, hayır, paylaşma duygularının ön plana çıktığı bir aydır'' diye konuştu.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının yaz dönemine denk geldiğini ve bu doğrultuda sık sık ''Yüzmek, duş almak orucu bozar mı?'' sorusuyla karşı karşıya geldiklerini ifade eden Çelik, vücuda su girmediği takdirde denize girmenin orucu bozmayacağını kaydetti. Ancak Ramazan ayının amacına uygun bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Çelik, Ramazan ayının bazı ihtiyaçlara çeki düzen verme ayı olduğunu bildirdi.

Yüzerken ağza, genze, su kaçırmamak gerektiğini vurgulayan Müftü Çelik, ''Bir deniz uğruna, bir yüzme uğruna oruç ibadetini riske sokmamak gerekiyor. Denizde su yutma ihtimali var. Onu akşamları veya Ramazan ayından sonra da yapabilirsiniz. Cenab-ı Hak'kın böylesine sonsuz sevap verdiği bu ayı harcamamalıyız'' dedi.

Bu konuda oruç tutan insanların daha hassas davranmalarını isteyen Çelik, orucun sadece aç ve susuz kalmak olmadığını, bütün uzuvlara, dil, göz, kulağa da oruç tutturulduğunu, deniz, sahil gibi ortamların ise orucun derecesini düşürdüğünü kaydetti.

Çelik, oruçluyken duş almak zorunda kalan ve ağzına ya da genzine su kaçmış kişinin o gün orucunu tutması, Ramazan ayından sonra da kazasını yapması gerektiğini söyledi.

VATANDAŞ DİN UZMANLARININ GÖRÜŞLERİNİ DİKKATE ALIYOR

Konyaaltı sahilinde denize giren vatandaşlardan Celal Tuna, Ramazan ayında oruç tutarken denize girmeyi düşünmediğini söyledi. Ramazan ayını serin bir yerde geçirmek istediğini dile getiren Tuna, ''Deniz kenarı çok sıcak su içmek zorunda kalıyor insan. Denize girince illaki su yutuluyor. Orucun bozulma tehlikesi olduğundan dolayı Ramazan ayında denize girmeyi düşünmüyorum. İftardan sonra belki girebilirim'' dedi.

Tuna, Ramazan ayında denize girenlerin sayısında düşüş olduğunu kaydetti.

Vatandaşlardan İkbal Şaşa da dini konularda uzman kişilerin söylediklerini dikkate aldıklarını bildirdi. Ramazan ayının amacına uygun bir şekilde geçirilmesi gerektiğini ifade eden Şaşa, ''Ramazan ayında gözümüze, kulağımıza, bedenimize ve midemize en güzel şekilde nasıl oruç tutturabiliriz, bunu düşünerek değerlendirmek lazım'' diye konuştu.

Deniz kenarında oturmayı, denize girmeyi çok sevdiğini kaydeden Şaşa, Ramazan ayında ise denize girmeyi düşünmediği söyledi.