BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,97
ALTIN 2.434,38
HABER /  RAMAZAN

Oruç bitti şimdi yeme zamanı demeyin

Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, bayramla birlikte vatandaşları dengeli beslenme konusunda uyardı

Abone ol

Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde, yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli faktörlerden biri olduğuna değinen Dr. Uğur, “Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girmektedirler. Kimi kişiler, hala kendilerini oruç tutuyor zannederken, kimi kişiler ise ‘oruç bitti şimdi yeme zamanı’ diyerek aşırı miktarda besin tüketirler.

AŞIRI YEMEK YEME İLE PROBLEMLER KAÇINILMAZ OLUR

Bayram sonrası aşırı yemek yeme ile bazı problemler kaçınılmaz olur. Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir. Ayrıca, gelenek üzere bayramda tatlı tüketimi de artmaktadır. Bayramda birdenbire aşırı yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır.” dedi.

SIVI TÜKETİMİ ARTTIRILMALI

Vatandaşlardan, şeker ve şekerli ürünleri satın alırken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan izinli, son kullanma tarihi geçmemiş ve ambalajı bozulmamış olmasına dikkat etmelerini isteyen Uğur, şunları söyledi: “Bayramdan sonra da sıvı alımı artırılmalı, günde 1,5-2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlamaktadır. Bu nedenle, 'yaşam stili aktiviteleri' olarak adlandırılan yürüyüş, bahçe işi ile uğraşma, araba yıkama, bisiklete binme, merdiven kullanma gibi aktivitelerle aktif bir yaşama başlamaya karar verilerek, düzenli aktivite yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.”