BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,75
ALTIN 2.433,15
HABER /  DÜNYA

’’Ortadoğu’yu besleyecek potansiyele sahibiz’’

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Zengin, Türkiye’nin meyve sebz...

Abone ol

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Zengin, Türkiye’nin meyve sebze üretiminde Ortadoğu’yu besleyecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Beyşehir Gölü Havzası ve etrafındaki çevre ilçelerde son yıllarda yapılan göletlerin oluşturduğu mikro klima atmosferinin bölgede meyve ve sebze üretimini daha da geliştireceğini ifade eden Doç. Dr. Zengin, meyve sebze üretiminde bölgenin sadece Türkiye’yi değil Ortadoğu’yu besleyecek çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Havzada pancar ve mısır üretimi için çok geniş ova arazileri yok; ama sebze ve meyve üretiminde göl havzası içerisindeki beldelerle birlikte çok güzel yerlere geleceğimizi söylemek mümkün” dedi.

ARAZİ SORUNU TOPLULAŞTIRMA İLE KURTARILACAK
Yöre topraklarının küçük ve parçalı olduğunu dile getiren Doç. Dr. Zengin, Türkiye genelinde aile işletmesi başına düşen arazi varlığının 54 dekarken, Türkiye’de bunun 11,4 dekar civarında olduğunu kaydederek, “Konya Ova Projesi, inşallah bir an evvel yöremizin bu parçalı arazi sorununu arazi toplulaştırması ile kurtaracaktır. Topraklarımız çok verimli kırmızı ve kırmızı kahverengi topraklar yapılan emeğin karşılığını veren topraklardır. Yer yer sığlık, taşlık sorunu vardır ama onlar da çok önemli değildir ve halledilecek problemlerdir. Beyşehir Gölü Havzası yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda 50 kilometre genişliğinde çok büyük bir havzadır. Gölümüzün ve bu Derbent etrafı ilçe ve beldelerimizde yapılmakta olan göletlerden oluşan atmosfer ve mikro klima alanının oluşması, bu havzada çok güzel sebze ve meyve üretimine vesile olacaktır. Türkiye’nin tarım ve hayvancılık gıdasına ihtiyacı ve potansiyeli de vardır. Burası için lokomotif olabilecek konu ekonomik geliri yüksek olan organik yumurtacılıktır. Ona önem verilebilir. Bizler de yöre çocuğu ve akademisyenler olarak her zaman tarım ve hayvancılığı kalkındırmanın yanındayız, belediye başkanlarımızın, ilçe müdürlerimizin, ziraat odası başkanlarımızın, kaymakamlarımızın, valilerimizin tarımsal konularda her zaman emrindeyiz” diye konuştu.
(İHA)