BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,71
ALTIN 2.398,02
HABER /  DÜNYA

Bakan Ergün faiz indirimini değerlendirdi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Merkez Bankası’nın faiz oranlarına ilişkin kararını, “Türkiye’nin orta vadeli hedeflerinin istikametin...

Abone ol

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Merkez Bankası’nın faiz oranlarına ilişkin kararını, “Türkiye’nin orta vadeli hedeflerinin istikametinde ve yüzde 4’lük büyüme hedefinde bir değişiklik yapılabileceği bir durum görmüyorum” sözleriyle değerlendirdi.
Ergün, TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz ve beraberindeki heyeti kabulünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yerli otomobil üretimi konusunda bir gelişme olup olmadığına ilişkin soruya Bakan Ergün, Türkiye’de Ar-GE çalışmalarının büyük çoğunluğunu otomotiv sektörü ile ilgili olduğunu söyledi. Bu Ar-Ge çalışmalarının markaya dönüştürülmesi gerektiğine işaret eden Bakan Ergün, “Marka yaratmak da elbette bir süreçtir. Biz bunun için destek de veririz. Babayiğit arıyoruz. Aslında sektör toptan bu işin babayiğidi. Babayiğit olan sektörün bu markalaşma konusunda da babayiğit olmasını bekliyoruz. Babalar var ama yiğit değiller, bu konuda yiğitlik göstermediler. Yiğitler ver aşağıda küçük ölçekli onlar da baba değiller. Ya onlardan birisi ikisi birleşecek baba olacaklar ya da bu işin babası olanlar bir iyilik yapacaklar Türkiye’de markalaşma konusunda adım atacaklar” dedi.
Bakan Ergün, elektrikli araç üretiminde çalışmaların hızla ilerlediğini belirterek, bu konuda 10 firmanın uygun teklif verdiğini sürecin yerli otomobil üretiminde daha hızlı bir şekilde ilerleyeceğini söyledi.
Merkez Bankası’nın faiz artırım kararının büyümeye nasıl etkisi olacağı yönündeki soru üzerine Ergün şunları söyledi: “Merkez Bankası dünyadaki gelişmelere paralel olarak zaman zaman para politikasını belirliyor. Zaman zaman döviz alım satım ile piyasayı dengelemeye çalışıyor. Bugünde yaptığı şey budur. Dünyadaki gelişmeler çerçevesinde bir miktar faiz artırımına gidilmiş olması Türkiye’deki piyasalar açısından dengeleyici bir unsur olarak ortaya çıkacaktır. Kuşkusuz büyümeye sadece bunu etkisi olmaz. Büyümeye etkileyen unsurlardan biridir ama tek başına değildir. İhracat pazarlarımızdaki yeni gelişmeler, olumlu gelişmeler bizim büyümemizi daha da hızlandırabilir. İhracat pazarındaki olumsuz gelişmeler içeride faiz oranlarınız ne olursa olsun sizin üretim gücünü son derece düşürebilir. Dolayısıyla ben Türkiye’nin Orta Vadeli hedeflerinin istikametinde ve yüzde 4’lük büyüme hedefinde bir değişiklik yapılabileceği bir durum görmüyorum.“
TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz ise, yerli otomobil üretimine ilişkin soru üzerine, piyasa ekonomisinin tüm kurul ve kurallarıyla gelişmesinin ve işlemesinin yatırımcıların ve girişimcilerin doğru karar vermesi için ön şart olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu konuda istikrarının sürdürmesi durumunda yatırımcılara fırsatları etkin bir şekilde kullanma sinyali verileceğini belirten Yılmaz, “Türkiye yerli otomobil yaratmada uygun hale geldiği gün göreceksiniz bu da olacak” dedi.
(İHA)