BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,58
ALTIN 2.387,17
HABER /  DÜNYA

Ortadoğu’da yaşanan olaylar ihracatı etkiledi’’

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ortadoğu’da yaşanan olayların lojistik olarak ihracatı etkilediğini belirtirken, Gezi Parkı olaylarının ise sa...

Abone ol

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ortadoğu’da yaşanan olayların lojistik olarak ihracatı etkilediğini belirtirken, Gezi Parkı olaylarının ise sadece Türkiye’nin imajını etkilediğini ancak ihracatı etkilemediğini söyledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından gerçekleştirilen toplantıda “ihracatçı eğilim anketinin 2013 yılı 2’inci çeyrek gerçekleşmeleri ve ihracatçıların 3’üncü çeyreğe” ilişkin beklentileri açıklandı. Finansman konusunda devrim niteliğinde kararlar alındığını belirten TİM Başkanı Büyükekşi, ihracat kredilerinde karşılık oranının 1’den 0’a düşürüldüğünü söyledi.
“Alınacak kararların devrim niteliğinde kararlardır” diyen Başkan Büyükekşi şunları söyledi: “Gerçekleşmesi için TİM olarak çok çaba sarfettik. İhracat kredilerinin maliyeti özel bankalardan bile uygun hale geldi. Ayrıca Merkez Bankası, ihracat kredilerindeki limiti 12 milyar dolara çıkartırken, vadeyi de 240 güne yükseltti. İhracatçı bir firma, önceden 90 milyon dolarlık kredi kullanabiliyordu, şimdi 180 milyon dolar kredi kullanabilecek. Bu kararlar bir kanun değişikliğiyle gerçekleşti. Bu süreçte Merkez Bankası Başkanımıza, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a ve Başbakan Yardımcımız Ali Babacan’a teşekkür ederiz”.
Gezi Parkı olayarında İhracatın etkilenmediğini belirten Başkan Büyükekşi, “Gezi parkı olayları Türkiye’nin imajını etkiledi, ama ihracatı etkilemedi. Yapılan anketlerde de Gezi Parkı olaylarının Türkiye imajına etkisi sorulduğunda firmaların, yüzde 14’ü olumlu etkiledi, Yüzde 25’i etkilemedi, yüzde 60’ı ise Türkiye’nin imajını olumsuz etkilediği görüşünde. Gezi Parkı olaylarının ihracata etkisi ise yüzde 89.6 yani ihracatçıların ihracatımıza olumsuz bir etkisinin olmadığını söylüyor. Bu ilk 500’de yüzde 93.8’e çıkıyor” dedi.
Türkiye’nin dış ticareti hakkında da bilgiler veren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ortadoğu’daki olaylara da değindi. Büyükekşi, “Ortadoğu’da yaşanan olaylar ihracatı tabii ki de etkiledi. Sıkıntılar malum. Mısır’da yapılan önce darbe oldu, sonra gösteriler gerçekleştirildi. Suriye halkı özellikle lojistik olarak ihracatımıza sıkıntı yaşattı. Mısır’da şuana kadar olumsuz bir etki olmadı ama bundan sonra ne olacak onu izleyeceğiz. Bu yüzden dünya da biran önce barış ortamı olmasını diliyoruz. Türkiye’nin de bundan olumsuz yönde etkilenmemesi en büyük dileğimiz” diye konuştu.
(İHA)