BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Ortadoğu'da kaybeden iki ülke

İngiltere basını Tahran'ın nükleer programıyla ilgili olarak varılan uzlaşmaya geniş yer ayırmaya devam ediyor.

Abone ol

Times gazetesinde yer alan Roger Boyes imzalı makalede, uzlaşmada en büyük kaybedenlerin İsrail ve Suudi Arabistan olduğu söyleniyor.

BBC Türkçe Servisi'nin derlediği haberde dikkat çeken satırlar şöyle;

İsrail ve Suudi Arabistan'ın liderlerine ABD'ye duydukları bağımlılık ve bu desteğin ne kadar güvenilmez olabileceği Obama'nın ekibi İran'la bir uzlaşmaya doğru koşarken kaba bir şekilde hatırlatıldı.

"Benyamin Netanyahu için aldığı darbe somut nitelikte. Uzlaşma İran'ı tek taraflı bir İsrail saldırısıyla tehdit etmeyi imkânsız hale getiriyor. Askeri seçenek en azından şimdilik gündemde değil. Netanyahu, Obama'nın İran'dan neredeyse daha fazla İsrail'i frenlemekten kaygı duyduğunu korkutucu derecede açık bir şekilde gördü. Suudi Arabistan da yara aldı. Ezeli düşmanı nükleer enerjideki ödünler karşılığında bölgede güç gösterisinde bulunmak için açık çek almış gibi görünüyor. Suudi Arabistan Cumhurbaşkanı Ruhani'nin Devrim Muhafızlarını yatıştırması gerekebileceğinden, bunun da Suriye'de Esad rejimine daha güçlü bir destek anlamına geleceğinden kaygılı. IHS Ortadoğu Uzmanı Firas Abi Ali, 'Suudi Arabistan büyük ihtimalle buna Suriye muhalefetine tanksavar ve belki de uçaksavar göndererek yanıt verecek' diyor. Yani bu işin bir kaybedeni de Suriye halkı olabilir. Dokuz aylık gecikmenin ardından 22 Ocak'ta yapılacak ikinci barış görüşmelerinden önce çatışmalar şiddetlenebilir"