BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Ortadoğuda en sert tepki Filistinden

İsrail'in kanlı baskını Ortadoğu'da yankılandı. İlk tepki Filistin'den geldi. Abbas 'katliam' dedi.

Abone ol

İsrail'in Gazze'ye yardım malzemesi götüren Türk Bandıralı "Mavi Marmara" gemisine baskın düzenlemesi ve 16 kişinin ölmesi Ortadoğu'da da yankılandı.

İlk tepki Filistin ve İran'dan geldi.

FİLİSTİN'DE 3 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Gazze’ye Özgürlük konvoyunda hayatını kaybedenler için Filistin’de üç günlük yas ilan etti. Saldırıyı da 'katliam' olarak nitelendirdi.

İRAN: VAHŞİCE VE İNSANLIK DIŞI BİR SALDIRI

İran, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısını "vahşice ve insanlık dışı" olarak nitelendirdi.

Devlet televizyonu, "’Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım’ kapsamında Gazze’ye yardım götüren gemilere siyonist İsrail güçlerince düzenlenen saldırıda en az 20 kişinin şehit olduğu, onlarca kişinin yaralandığı" haberlerinin alındığını duyurdu.

"Siyonist İsrail saldırısı vahşice ve insanlık dışı"
ifadesi kullanılan haberde, ölü ve yaralı sayısının daha fazla olabileceği belirtildi.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu da açıklamasında İsrail saldırısını sert dille kınadı.

Açıklamada, "Dünya barışı ve emniyeti için en büyük tehdit siyonist İsrail rejimidir" denildi.

İsrail kuşatması altındaki Filistinlilere gıda, tıbbi malzeme ve diğer insani yardım malzemeleri götüren gemilere saldırının kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, "Siyonist rejim İsrail savaş suçu işliyor" denildi.

ARAP BİRLİĞİ ACİLEN TOPLANIYOR

Arap Birliği’nin, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından, alınacak önlemlerle ilgili karar vermek için yarın olağanüstü toplanacağı bildirildi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Doha’da yaptığı açıklamada, saldırının ardından ortak bir Arap tutumu benimsemek için yarın Kahire’de toplanacaklarını belirtti.

Musa, düzenlediği kanlı saldırıyla İsrail’in "barış istemediğine ilişkin yeni ve çok güçlü bir mesaj verdiğini" kaydetti.

İSLAM KONFERANSI SALDIRIYI KINADI

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısını kınadı.

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde Medeniyetler İttifakı’nın 3. forumuna katılan İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, "bu olayın uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini" söyledi.

BM’nin olayı tüm yönleriyle araştırmasını isteyen İhsanoğlu, uluslararası toplumu ve kuruluşları "İsrail’in hukuk dışı davranışlarını ağır şekilde kınamaya" davet etti.

Bu arada Suudi Arabistan’ın Cidde kentindeki İKT Genel Merkezinde kriz masası oluşturuldu.