BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.469,80
HABER /  DÜNYA

Ortadoğuda bir kriz daha çözülüyor

Suriye ve Lübnan'ın diplomatik ilişki kurmaya ve karşılıklı olarak büyükelçilik açmaya karar verdikleri bildirildi. Açıklama Sarkozy'den geldi.

Abone ol

Fransa'nın başkenti Paris'te yarın düzenlenecek ''Akdeniz İçin Birlik'' zirvesinden önce, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Lübnan Devlet Başkanı Mişel Süleyman, Elysee Sarayında bir araya geldi. Görüşmeye, Lübnan'daki Batı yanlılarıyla Suriye yanlıları arasındaki güç dağılımına dair sorunun çözümüne katkıda bulunan Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani de katıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Esad ve Süleyman'ın Suriye ve Lübnan arasında diplomatik ilişki kurulması niyetinde olduklarını söyledi. Sarkozy, Esad'ın iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulması konusunda kararlı olduğunu belirterek, Esad'ın bu kararlılığından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Suriye ve Lübnan'ın karşılıklı büyükelçilik açacağını kaydeden Sarkozy, "Fransa için, Suriye'nin Lübnan'da, Lübnan'ın da Suriye'de diplomatik temsilcilik açacak olması, tarihi bir ilerlemedir" diye konuştu.

Sarkozy, bu konuda çözülmesi gereken bazı adli sorunlar bulunduğunu belirtti.

-ESAD: "BİZE GÖRE SORUN YOK"

Sarkozy'den sonra basın toplantısında söz alan Beşşar Esad da Şam ve Beyrut yönetimlerinin karşılıklı büyükelçilik açacağını doğruladı.

Esad, "Bize göre Suriye ve Lübnan arasında büyükelçilik açılması konusunda herhangi bir sorun bulunmuyor. Lübnan, karşılıklı büyükelçilik açma niyetindeyse, biz itiraz etmeyiz. Çok yakın gelecekte bu konuyu inceleyeceğiz" dedi.

Beşşar Esad, "İki ülkede karşılıklı büyükelçiliklerin bulunmaması, Suriye'nin Lübnan'ı tanımadığı anlamına gelmez" diye konuştu. Esad, Fransa'nın ABD ile birlikte "gelecekte İsrail ile Suriye arasında barış anlaşmasına varılması için elinden gelen tüm katkıyı sağlamasını istediğini" de kaydetti.

-SÜLEYMAN-

Lübnan Devlet Başkanı Mişel Süleyman da karşılıklı büyükelçilik açılacağını doğruladı.

Süleyman, iki ülkenin, bu anlaşmayı en kısa sürede yürürlüğe sokmak için başbaşa vererek çalışmaları gerektiğini kaydetti.

Suriye ve Lübnan arasında, iki ülkenin Fransa'dan bağımsızlığını kazandığı 1940'lardan bu yana diplomatik ilişki bulunmuyor.

-SARKOZY, EYLÜL'DE ŞAM'A GİDİYOR-

Sarkozy, basın toplantısında eylül ayında Suriye'yi ziyaret edeceğini söyledi.

Nicolas Sarkozy, Suriye'nin Orta Doğu'da çok önemli bir role sahip olduğunu belirtti. Sarkozy, Suriye'yi 2002'den bu yana ziyaret eden ilk Fransa Cumhurbaşkanı olacak.

-İRAN-

Basın toplantısında İran konusuna da değinen Sarkozy, Suriye Devlet Başkanı Esad'dan, İran'ı nükleer silah edinmeye çalışmadığı konusunda kanıt sunmaya ikna etmesini istedi.

Sarkozy, "Suriye'nin, İran sorununun çözümü konusunda yardımcı olmasını istedim. Devlet Başkanı Esad, İranlı yetkililerin, atom bombası elde etme niyetinde olmadıkları yönündeki açıklamalarına inanıyor. Biz, Suriye'nin, İran'ı bu konuda kanıt sunması için ikna etmesini istiyoruz" dedi.

Esad da yaptığı açıklamada, "Tahran yönetiminin nükleer silah elde etme niyetinde olmadığını" söyledi.

İran konusuna siyasi çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Beşşar Esad, Sarkozy'nin mesajını İran'a ileteceklerini belirtti.