BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Ortadoğuda ABD rüyasi bitti!

Ortadoğu'da Amerika çağının sonu mu geldi? ABD'nin etkin düşünce kuruluşunun analizi;

Abone ol

ABD'deki etkili düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi (CFR) Başkanı Richard Haass'a göre, Orta Doğu'da Amerikan egemenliği çağı sona erdi ve yeni bir çağ başladı.

Haass, "Yeni Orta Doğu" başlıklı yazısında, Amerika'nın Avrupa'ya benzer, barışçı, müreffeh ve demokratik bir Orta Doğu rüyasının sona erdiği yorumunda bulundu.

Haass, ABD'nin Ortadoğu politikasındaki çöküşün Irak'ın Mart 2003'teki işgaliyle başladığını yazdı. O zamandan bu yana Irak'ın bir iç savaş sembolü haline geldiği ve artık Amerikan medya organlarının bu deyimi kullanmaktan çekinmediğini belirtti.

Teröristlerinin Orta Doğu'da önemli ölçüde bir anti-Amerikanizm zemini bulduğunu belirten Haass, İsrail-Filistin anlaşmazlığının iyice batağa saplanması ve Amerikalıların bu durumu düze çıkarmaktaki yetersizliğinin Orta Doğu'da Amerikan çöküşünü hızlandırdığını ifade
etti.

Haass, ABD'nin görüşlerini benimsetmek için artık silahlı gücüne bel bağlamaması ve özellikle Filistin meselesi konusunda diplomatik önceliklerini gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı. //