BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,76
ALTIN 2.399,09
HABER /  DÜNYA

Orman yangınlarında son durum

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu yıl yangın sezonu boyunca Türkiye’de çıkan 2 bin 274 yangında 8 bin 592 hektar alanın ...

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu yıl yangın sezonu boyunca Türkiye’de çıkan 2 bin 274 yangında 8 bin 592 hektar alanın yandığını kaydederek, “Biz de yıllık yanan alan ortalaması 10 bin hektardı. Bu yıl çok fazla yangın çıkmasına rağmen yanan alanımız geçmiş yıllardaki Türkiye ortalamaları ve dünya ortalamalarına göre düşük” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Zafer Etkinliklerine katılmak üzere hafta sonu geldiği memleketi Afyonkarahisar’da Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay’ı ziyaret etti. Gerçekleştirilen ziyarette kentte iş adamaları vasıtası ile yürütülen ekonomik çalışmalar hakkında bilgiler alan Bakan Eroğlu, hükümet olarak ekonominin daha fazla büyümesi ve Afyonkarahisar’ın özellikle üretim noktasında daha fazla büyümesi için gereken bütün desteği verdiklerini kaydetti. Özellikle teşvik konusunda hükümetin büyük adımlar attığına dikkat çeken Bakan Eroğlu, ekonomik kalkınma için gerekenlerin yapıldığını dile getirdi.
Ziyarette basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Eroğlu bir gazetecinin, ‘bu yıl kaç orman yangını çıktı, ne kadar ormanlık alan bu yangınlarda zarar gördü ve bunun ülkeye ekonomik kaybı ne kadardır?’ şeklindeki sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Bugün saat 9’a kadar 2 bin 274 yangın çıkmış. Sıcaklıklar geçen yıla göre ortalama 1-1,5 derece daha fazla ve nem oranları da yüksek. Rüzgar sebebiyle geçen yıla göre yangın sayısı fazla. Yanan alanlarda çok büyük artış yok. Yangın sayısı fazla ama yanan alanlar fazla değil. Şuana kadar 8 bin 592 hektar alan yandı. Türkiye’de yıllık yanan alan ortalaması 10 bin hektar düzeylerinde. Geçmişte bu yanan alanların miktarı çok fazlaydı. Ama biz çok büyük bir teknoloji kurmak vasıtası ile yangınlara çok kısa sürede müdahale ediyoruz. Süratli bir şekilde müdahale de yangınların çok büyümesini önlüyor.”

“ÇOK GÜÇLÜ BİR ORMAN TEŞKİLATIMIZ VAR”
Bakan Eroğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Yangın başına yanan alan miktarının çok düşük, yaklaşık 3, 3-5 hektar civarında, yani bir yangın çıktığı zaman yaklaşık 25 dönüm bir alan yanıyor. Dolayısı ile bu ortalama bazıları da çok az. Ekonomik olarak şuanda elimizde kaybımız konusunda bir veri yok. Bunun içinde yıl sonunda bir çalışma yapacağız. Bunu her yıl sonu yaparız. Şuanda ekonomik kaybını söyleyebilmemiz mümkün değil. Ama biz her yıl yangınla mücadele kapsamında 300-400 milyon TL’lik bir masraf yapıyoruz. Yangınla mücadelede çalışan personel, helikopter, uçak, arazöz ve diğer yangın söndürme malzemeleri gibi araçlara 300 - 400 milyon TL kaynak harcıyoruz. Yanan alanları ağaçlandırıyoruz. Yanan alanlarla tamamı yanmadığı için onları kesip satarak değerlendirmek mümkün. Hepsi kayıp olmuyor, arada yanmayanlar oluyor. Onları da değerlendiriyoruz. Yani yanan alanları süratle ağaçlandırıyoruz. Diğer ülkelere göre bize yanan alanlar oranı çok düşük. Bizde son 10 yılda yanan alanların ortalaması binde 4 civarında. Ama diğer ülkelerde Fransa’da bile yüzde 4-6. Portekiz’de çok fazla. Ormanlık alanlarının yüzde 33’ü son 10 yılda yanmış. Ama bizde binde 4 civarında bir yanan alan var. En düşük yanan alan bizde. Çünkü teşkilatımız çok kuvvetli. Güçlü bir orman teşkilatımız var ve fedakarca çalışıyor. Çok ciddi eğitim veren tesislerimiz var. Antalya’da muazzam bir eğitim tesisi kurduk yurt dışından gelen teşkilatları bile biz eğitiyoruz. Geçen günlerde Bosna-Hersek’ten geldiler. Dolayısı ile bütün dünyaya bu konuda yardım ediyoruz. Herhangi büyük bir problem yok.”
“MÜHİMMAT DEPOSU KONUSUNDA ENDİŞE EDECEK BİR DURUM YOK”
5 Eylül 2012 tarihinde yaşanan mühimmat depo patlaması sonucu 25 askerin şehit olması ile gündeme gelen Şehit Mete Uzman Çavuş Kışlası’nın taşınması konusunda kendisine yönlendirilen soruyu da yanıtlayan Bakan Eroğlu, “Genelkurmay Başkanlığımız ve Milli Savunma Bakanlığımız bu cephaneliklerin başka bir yere taşınması konusunda çalışıyorlar. Siz gerekli tesisleri kurarsanız TOKİ marifetiyle bununla ilgili karşılıklı görüşmelerimiz olmuştu. Silahlı Kuvvetlerimiz buna hazır. Ben konuyu sayın Başbakanımıza arz ettim. TOKİ ile görüşülüyor, şuanda yani bir karar vereceğiz. Yani bir karar vereceğiz. Ama herhangi bir problem yok. Arkadaşlar endişe etmesin. Etrafında gerekli tedbirler alındı, daha hassas davranılıyor. Yani endişe edecek bir durum söz konusu değil. Ama neticede bunların başka bir yere taşınması daha uygun olabilir. Çünkü orası şehir içinde kaldığı için bizim de kanaatimiz öyle. Ama bu birden bire kolay değil, zaman içerisinde olacak. Görüşmeler devam ediyor. Ben de konuyu takip ediyorum. İnşallah konu hayır ile neticelendirilecek” diye konuştu.
Açıklamalarının ardından, Afyonkarahisar OSB Yönetim Kurulu üyeleri ile hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmeyen Bakan Eroğlu, ardından Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’i ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
(İHA)