BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Org. Başbuğ sesini yükseltti!

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, karargahta gazetecilerle bir araya geldi. Toplantının gündeminde ise....

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, gazetecilerle Genelkurmay Karargahı'nda bir araya geldi.

İki gün sürecek toplantının ilk bölümü bugün sona erdi. Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, toplantıya ilişkin NTV'nin sorularını yanıtladı.

İşte Ergin'in toplantıya dair anlattıkları;

-Erivan ziyaretiyle ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanı'nın kararıdır ve bize bir yorum yapmak düşmez.

-Gürcistan krizini hükümet iyi yönetti.

-Kuzey Irak'ta dengeli bir politika yürütülüyor.

- Irak'ta Talabani ve Barzani PKK ya olan desteklerinin tamamını kesmeli. Irak'ta merkezi hükümet güçlendirilmeli, Kuzey Irak konusunda tüm tarafların ortak bir platformda bir araya getirilmeli.

- Genelkurmay, yeni dönemde  medya ile ilişkilerini daha dikkatli yürütülecek. Kamuoyunun gerektiği ölçüde bilgilendirilebilmesi amacıyla, bir "temas noktası" oluşturulacak. Bu temas noktasındaki yetkili kişi, "24 saat" boyunca medya mensuplarının sorularını yanıtlayacak.

-Akretide konusunda Genelkurmay'ın herhangi bir tavrı yoktur. Genelkurmay bu konuda gazeteciliğin temel noktalarını referans almaktadır. Gazeteciler Cemiyeti ve diğer yetkili kuruluşların ortaya koyduğu ilkeler dahilinde bir liste oluşturuldu.

- Ergenekon konusunda Genelkurmay'ın tavrı bellidir ve Türk adaletine güveniyoruz. Paşaların cezaevi ziyaretleri ise sadece "insani çerçevede" gerçekleştirilmiştir.

- Org. Başbuğ, ziyaret konusunda zaman zaman sesini yükseltti! Başbuğ, ziyaretlerin iç politika malzemesi yapmanın ya da farklı yerlere çekmenin yanlış olduğunu belirtti!

-28 Şubat konusunda kurumsal bir tutumunda hiçbir değişiklik yoktur.

-27 Nisan muhturası ile ilgili herhangi bir yorum yapmadı ve Genelkurmay'a ait bir davranıştır. Benim yorum yapmam mümkün değil!

-Devir teslim törenindeki cemaat konusundaki görüşlerini yineledi. Cemaatler, "sosyolojik bir gerçeklik" dedi. Weber'e atıfta bulundu ve bu tür göç olgusu, sosyal fonksiyonlarını göremeyince cemaatleşmeye gitmiştir. Ekonomik arayışlar, dini dayanışmayı da getiriyor. Giderek iş büyüyor ve yayılıyor. 

-Bu yurtta barınması gerekiyor, barınak bulması gerekiyor. Normal de bu yurdu devletin yapması gerekiyor.  Devlet bu konuda yetersiz kalınca cemaatler devreye giriyor. Özet olarak devletin sosyal devlet özelliğini kaybettiği anda cemaatler devreye giriyor.

MURAT YETKİN
Toplantının amacı medyayla iletişimdi.

Orgeneral Başbuğ, “Kimse TSK’yı siyasete alet etmesin” dedi. “Kimse şehitler üzerinden de siyaset yapmasın” dedi.

Irak olsun Gürcistan olsun, Terörle mücadele olsun güncel konulardan da bahsetti.

Dünkü ABD Genelkurmay Başkanı ile görüşmesi ile ilgili bilgiler verdi. İstihbarat paylaşımına dair bilgiler verdi. Bölge konularında, Gürcistan’a özellikle önem verdi. Terörle mücadelenin boyutlarını uzun uzun ayrıntılı olarak anlattı. Bu en uzun toplantı oldu. Toplantının ciddi bir kısmı yani 2 saat kadarlık bir süre yeni meda stratejisi ile geçti.

FİKRET BİLA
Sınır ötesi harekâtla ilgili tezkerenin 17 Ekim'den önce çıkması konusunda Hükümetle mutabık olduklarını söyledi.

TSK'nın 28 Şubat'taki tavrının aynı şekilde devam ettiğini, 27 Nisan için yorum yapamayacağını söyledi.

Eski komutanlara yapılan ziyaret de soruldu. Bu ziyaretin TSK adına yapılmasının doğal olduğunu, bunun silah arkadaşlığının bir gereği olarak algılanması gerektiğini söyledi. “Kandıra'daki komutanlara vefa borcumuz vardır. Bu komutanlarımız 65 yaşını geçmiştir. Bir de insani boyutundan bakmak lazım. TSK'dan sızan bilgiler her yerde oluyor ama elbette ki kişisel hatalar da var” dedi.

Cemaatler de soruldu. Ekonomik çıkar bağlantılı bir olgudan bahsetmenin doğru olduğunu söyledi. Sosyal devlet ilkesinin yerini cemaatler aldı. Başbuğ kamuoyuna daha fazla önem verilecek. Öyle anlaşılıyor. 24 saat boyunca iletişim merkezinde iletişim kurulacak bir görevli bulunacak. Her cuma bir komutan olağan bilgilendirme toplantısı yapacak