BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ordu'da köylerde yaşayan kalmadı!

Ordu Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Akdeniz, Ordu'dan büyük şehirlere göç nedeniyle yaşanan sıkıntıları anlattı.

Abone ol

Ordu Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Akdeniz, Ordu'dan büyük şehirlere göç nedeniyle kırsal kesimde nüfus azalması yaşandığını, bu durumun tarım ve hayvancılığın yok denecek kadar azalmasına sebep olduğunu belirterek, "Tarım denilince sadece fındığın anlaşıldığı Ordu'da, tarımsal ve hayvancılık faaliyetleri bitme noktasında" uyarısında bulundu.

Ekonomik ve sosyal sebeplerden dolayı verimli tarım alanlarının kullanılamadığını, hayvancılığın yapılamayacak duruma geldiğini belirten Akdeniz, turizm faaliyetlerine ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ordu'nun geleceğinin turizm de olduğu konusunda tüm kesimlerin hemfikir olduğunu vurgulayan Akdeniz, "Ordu'da göç sorununun her geçen gün tırmanış göstermesinin nedenlerinin başında gelen kırsal kesimlerde hayvancılık ve tarım sektörünün tamamen yok oluşa doğru gitmesidir.

Ordu'da tarım sektörüne dayalı sadece fındık üretimi yapılıyor. Daha üst bölgelerde de hayvancılık yapılmaktaydı. Üst bölgelerimizde hayvancılık oranı düştü. Kırsal bölgelerimizde ise yeterli iş imkanının olmaması ve miras yoluyla arazilerin bölünmesi veya çiftçilikle geçinen ailelerin toprak sahibi olamamaları büyük sorun teşkil ederek göç oranının artışını tetikledi.

Açığa çıkan bu nüfusumuz tarım kesiminde geçim olanağı bulamayınca kente göç etmesine neden oldu. Ordu Merkez ilçenin köylerine baktığımızda bundan 10 yıl önce 60-70 bin olan nüfus, bu gün 34 bin civarında. Dolayısıyla burada her geçen gün köylerin boşaldığını görmekteyiz. Bu da yerel üretimin ciddi anlamda tehlikeye girdiğini gösterir" dedi.

GÖÇ 'ÇARPIKLIK' GETİRİYOR

Göç sorununun kaçak yapılaşmaya ve çarpık kentleşmeye yol açtığına dikkat çeken Akdeniz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Göç, sadece gecekonduların yapımına yol açmakla kalmıyor, ikinci aşamada talep artışını sağlayarak kaçak yapılaşmayı tetikleyerek büyük sorunlara neden oluyor.

Kentlere göç edenler tarafından, öncelikle kentlerin çeperlerindeki kamu arazilerinin işgal edilip, üzerlerine gecekondu olarak tabir edilen binaların yapıldığı Ordu'da git gide yaygın hale geldi. Ordu'da giderek yaygın hale gelen plansız ve çarpık yapılaşma belediye giderlerinin kat ve kat artmasına yol açıyor.

Bunun yanı sıra, Ordu kaynaklarının da verimsiz kullanılmasına sebep olmaktadır. Örneğin, planlı yapılaşmanın olduğu yerlerde yol veya altyapı çalışmaları daha az maliyete yol açar. Plansız yapılan gecekondu ve kaçak yapıların bulunduğu bir ortamda ise söz konusu maliyetler kat ve kat artış gösterir. Yani gecekondu veya kaçak yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerdeki yol ağı, planlı bölgelerin iki katıdır."