BIST 9.525
DOLAR 32,50
EURO 34,76
ALTIN 2.491,43
HABER /  GÜNCEL

'Ordu Mübarek'i tecrit etmeli'

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesinin bugünkü başyazısında Mısır ordusunun bir ikilem içinde olduğu ve ordunun Mübarek'i değil, halkı dinlemesi gerektiği belirtiliyor.

Abone ol

İngiliz Guardian gazetesinin bugünkü başyazısı Mısır'daki gelişmelere ayrıldı.

Gazete, Mübarek'in, dün akşamki konuşmasıyla, ordu ve halk arasında felaketle sonuçlanabilecek bir çatışmanın fitilini ateşleyebilecek barutu koyduğunu söylüyor.

Mısır ordusunun bu aşamada büyük bir ikilemle karşı karşıya bulunduğunu yazan Guardian, "Ordu şimdi sokakları baskı altına alıp yeni bir Nasırcı devlet kurmak için harekete mi geçecek; yoksa Tahrir Meydanı'nda 'Sivil bir devlet istiyoruz' diye bağıran göstericiler mi kazanacak?" diye soruyor.

Guardian'a göre, Mısır'daki gelişmelerde en dikkat çekici durum, hem muhalefet, hem de hükümet saflarında güçlü liderlerin olmaması.

Gazete ordu ve iktidar partisindeki isimlerin yaşlı olduğunu ve baskıcı bir rejime hizmet ettikleri için güvenilir bulunmadığını söylüyor.

Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Badi ve laik muhalif lider Muhammed El Baradey'in yaşlı kişiler olduğunu belirten Guardian, bu iki ismin de devrimin liderinden çok takipçisi olduğunu vurguluyor.

Mısır Ordusu'na tavsiyeler

Guardian, başyazısına Mısır ordusuna yaptığı şu tavsiyelerle son veriyor;

"Ordu Mübarek'i tecrit etmeli ve subaylar da dahil, her grubun, sınıfın temsil edildiği bir ulusal birlik hükümeti kurulmasına yardımcı olmalı.

Ama askerler hükümetteki hâkim güç olmamalı.

Sonunda ordunun siyasetten çekilmesi gerekiyor.

Ama bundan önce ordunun önündeki seçim şu: Ya değişimi kolaylaştıracaklar; ya da olası kanlı sonuçlar pahasına engelleyecekler.

Tüm Mısır gibi, ordu da, geçmişle arasına mesafe koymalı."