BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,94
ALTIN 2.507,28
HABER /  DÜNYA

’’Onlar bizim gara gardaşlarımız’’

AK Parti Milletvekili Halil Ürün, kendisini ziyarete gelen Somali’nin Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Mohamed Nur Gaal ile yaptıklar...

Abone ol

AK Parti Milletvekili Halil Ürün, kendisini ziyarete gelen Somali’nin Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Mohamed Nur Gaal ile yaptıkları konuşması sırasında Somaliler için ’’Gara gardaşlarımız’’ ifadesini kullandı.
Somali’nin Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Mohamed Nur Gaal ve Somali Ankara Büyükelçiliği 1. Müsteşarı Ahmet Muhammed, TBMM Somali Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün’ü ziyaret etti.
Ziyarette bir konuşma yapan Ürün, Türkiye-Somali arasındaki ticari, ekonomik, diplomatik ve insani ilişkilerin giderek gelişen bir seyir izlediğini söyledi. Ürün, “Yıllarca pek çok ülke tarafından sırf doğal kaynakları nedeniyle gidilen Somali bundan birkaç yıl önce bir açlık tehlikesi yaşadı. Pek çok insanı açlıktan hayatını kaybetti. İşte tam da bu noktada dünyanın neresinde bir mazlum varsa oraya elini uzatan Türk halkı tarafından başlatılan bir seferberlikle Somali’deki sıkıntılar giderilmeye başlandı. O andan sonra ortak dini inançla birlikte Somaliler bizim ’Gara gardaşlarımız’ oldu” dedi.

“İNŞALLAH İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLER ÇOK DAHA İLERİ NOKTALARA GİDECEKTİR”
Türkiye’den Somali’ye uzanan yardım elinin gerek sivil toplum kuruluşları ve gerekse Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurumları ile gerçekleştirildiğini ifade eden Ürün şöyle devam etti:
“Başta Kızılayımız olmak üzere pek çok yardım kuruluşu ülkenin dört bir yerinden gelen yardımları Somalili kardeşlerimize ulaştırdı. Gelinen noktada iki ülke arasındaki ilişkiler hiçbir çıkar olmadan sadece insanı amaçlar çerçevesinde her geçen gün daha ileri noktalara gitmektedir. Somali’ye ilk kez bir ülke bir çıkar gütmeden gitmiştir ki o da Türkiye’dir. Biz hala daha Somali’ye gerektiğinde bir selam, gerektiğinde bir bardak su ve gerektiğinde bir holdingin yapacağı büyük bir yatırımı yönlendirme anlamında hazırız. İnşallah iki ülke arasındaki ilişkiler çok daha ileri noktalara gidecektir.”

“TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEN YARDIMLAR GELMEYE BAŞLADI”
Görüşmede Somalili Bakan Gaal ise Ürün’e misafirperverliği için teşekkür ederek, gelinen noktada iki ülke halklarının kardeşlik anlamında çok ciddi mesafe kaydettiğini söyledi. Gaal, “Hiç kimsenin gitmek istemediği bir zamanda sizin Başbakanınız Somali’ye yanında pek çok Bakanı ve aile mensuplarıyla geldi. Sonra Türkiye’nin her yerinden yardımlar gelmeye başladı. Hiçbir çıkar gözetmeksizin yapılan bu yardımlarla Türk insanı ile Somali insanı artık kardeş olmuştur” diye konuştu. Gaal, THY’nin ilk kez Mogadişu’ya gerçekleştirdiği doğrudan uçuşların iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine vesile olacağını ve mevcut uçuş sayılarının artırılmasının düşünüldüğünü de dile getirildiğini kaydetti.
(İHA)