BIST 10.186
DOLAR 32,36
EURO 34,69
ALTIN 2.382,79
HABER /  GÜNCEL

Onlar 1 Mayıs'ı kutlamadılar

Sendikaları, polisin arama noktalarında arama yapmasını protesto ederek kutlama alanına girmediler.

Abone ol

Batman'da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendikaların organize ettiği 1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı alana girmek isteyen gruplar, polisin kutlama alanı girişte arama yapmasını protesto ederek oturma eylemi yaptı. Gruplar yaklaşık 1 saat süren oturma eyleminin ardından alana girmeden dağıldı.

Eğitim Sen, Petrol- İş, SES, Tüm Bel- Sen, Genel- İş, Mühendisler Odası ve Tabipler Odası'nın organize ettiği 1 Mayıs etkinliği, Batman'da gerginliğe neden oldu. BDP bağımsız milletvekili adayı Bengi Yıldız, Batman Belediye Başkanvekili Serhat Temel, Petrol- İş Genel Merkezi Örgütleme Sekreteri Nimetullah Sözen, Batman İl Genel Meclisi Başkanı Salih Aktan, Gercüş Belediye Başkanı Esat Üner, BDP'li yetkililer, STK temsilcilerinden oluşan gruplar, kutlamanın yapılacağı Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Cumhuriyet Caddesi üzerindeki 2000 İş Merkezi önünde barikat kuran polis, güvenlik nedeniyle alana gideceklerin üzerlerini aramak istedi.

OTURMA EYLEMİ

Alana girişte arama yapılmasına karşı çıkan gruplar 2000 İş Merkezi önünde protesto amaçlı yaklaşık 1 saat oturma eylemi yaptı. Grup üyeleri sık sık 'Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek', 'Direne direne kazanacağız', 'Vali istifa' sloganları attı.
Petrol- İş Batman Şube Başkanı Mustafa Tekik, hükümeti eleştirerek, "Ne 8 Mart, ne Nevruz, ne de 1 Mayıs'ı bize kimse vermedi. Bugünler tamamen emekçilerindir, yani sizlerindir. AKP 8 yılda bizlere ne verdi? AKP hiç bir sorunu çözmedi" dedi.

'YASAKLARI YERLE BİR EDECEĞİZ'

Cumhuriyet Meydanı girişinde kurulan polis barikatına tepki gösteren Petrol- İş Genel Merkezi Örgütleme Sekreteri Nimetullah Sözen de son günlerde her yerde devletin barikatlarıyla karşı karşıya kalındığını öne sürdü. Sözen, "Bugünlerde hep devletin barikatlarıyla karşı karşıyayız. Bu önemli günde alanın girişine barikat kurulmadan emekçiler alana girebilseydi ne olurdu? Biz bu yasakları yerle bir edeceğiz. Ne olursa olsun, yasakçı anlayış artık emekçilerin önünü kesemeyecek" diye konuştu.

BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekili adayı Bengi Yıldız da milletvekili olmadan önce Genel- İş üyesi olduğunu anımsatarak şunları söyledi:

"Onlar istedikleri zaman değil, emekçiler istedikleri zaman alana girecek. Bakın polis barikatı oturma eylememizden sonra kaldırıldı. Batman Valisi, emekçilerin üzerinde molotof olmadığını biliyor. Emekçilerin orada sadece taleplerini dile getireceklerini de biliyor. Ama bu yasakçı anlayışla nereye varılacak? TPAO ve TEKEL'de 10 bin işçi çalışırken, bu rakamı 3 bine düşüren bu yasakçı zihniyetin ürünüdür. Siz bu alanlarda bir kişi de, on milyon kişi de olsanız hep korkacaklar."

Konuşmaların ardından polis barikatı kaldırdığı halde kalabalık bir süre oturma eylemini sürdürdü ve alana girmeme kararı aldı. Cumhuriyet Meydanı'na yönelen gruplar ile polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Gruplar alana girmeden dağıldı.