BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

On yıl yaşadıkları felaketti

15 yaşında esrarın pençesine düştü. 25 yaşında tövbe etti, ama anlattıklarından herkes ders çıkarmalı, ibret almalı..

Abone ol Resul K., 25 yaşında, İzmirli bir genç. On yıl kullandıktan sonra geçen yıl ağustos ayında esrarı hayatından çıkarmaya karar verdi. Kol kola girdiği, vücudunun ayrılmaz bir parçası olan esrarı, kan kusup hastanelik olunca bırakmak zorunda kaldı.

Resul K.'ya beş aylık esrarsız süreçte en büyük desteği, Psikolojik Araştırmalar Derneği Başkanı Uzman Psikolog Melek Güngördü verdi.

Tedavisi aralıksız yapılan Resul, üniversite eğitimine tekrar devam kararı aldı. İzmir'in Karşıyaka ilçesinde doğup büyüyen Resul, film gibi yaşadığı on yıllık hayatını Zaman muhabiri Mustafa Yüksel ile paylaştı.

BABAMLA YUMRUK YUMRUĞA KAVGA ETTİM

Kan kusup hastaneye kaldırılmadan önce esrar içtiğini babasının fark ettiğini anlatan Resul, onunla yumruk yumruğa kavga ettiği olayı şöyle anlatıyor:

"Babama bir miktar para lazım olmuştu. Ben de uyku sersemi bankada param olduğunu, kartın cebimdeki cüzdanda durduğunu söylemişim. Babam, banka kartını alırken esrarı fark etmiş. Bir gün havalimanından gelirken arabayı durdurup gerçeği söylememi istedi. Ben de sert çıktım, arabadan indim. O da inip bana vurmaya başladı. Kendimde olmayarak ben de babama vurdum. Bize bakan diğer araçların sürücülerini de taşladım."

BİTMİŞLİĞİN SON BASAMAĞI

Bu olayı, bitmişliğinin son basamağı olarak tanımlayan Resul K., o vakte kadar esrar kullandığı dönemlerde ailesini herhangi bir akraba gibi gördüğünü ifade ediyor. Aslında esrarın psikolojik bağımlılık yaptığını belirten Resul, insanın beynini kendinden aldığını, içmediğinde kendini sokakta boş yürüyor zannettiğini söylüyor. Gençlere 'esrar içerseniz daha olumlu düşünürsünüz, konuları daha iyi anlarsınız' reklamları yapıldığını söyleyen Resul, "Aslında esrar içen saatlerce kendine gelemez ve makul düşünemez." diyor.

HER KÖŞE BAŞINDA TORBACI

Esrar da dahil gençlerin uyuşturucu kullanma sebeplerinin başında bilinçsizliğin geldiğini kaydeden Resul, büyük şehirlerde her köşe başında bir 'torbacı' bulunduğunu aktarıyor. Esrarı bırakmanın kendisi için çok zor olmadığını tekrarlayan Resul K., Allah'ın çok tokadını yediğini aktarıyor.

KAN KUSTUM

Geçen ağustos ayında içtiği son esrardan sonra midesinin altüst olduğunu ve kan kustuğunu anlatan Resul, piyasada çok esrar içen bulunduğunu iddia ediyor. Gençlerin internet, TV, okul çevresi, bar, kafeterya ve disko gibi yerlerde uyuşturucuya ilk adımı attığını belirten Resul, "Yabancı TV kanallarını izleyen çocuklar, sanatçıların kliplerinde esrar içtiğini görüyor. Bir de bazı babalar, çocuklarıyla birlikte içki içiyor. Sonra bu çocuk sokağa çıkınca bunu, gurur meselesi yapıp daha fazlasını istiyor." şeklinde konuşuyor.

ÖZENDİRİCİ SÖZLERE ALDANMASINLAR

Resul, "Gençler eğer gerçekten yaşamak istiyorsa özendirici sözlere aldanmasın." diyor: "Çünkü uyuşturucu her şeyi alıp götürüyor. Sadece şiddet var. Kullananlara yalvarıyorum, en azından kimsenin aşısı olmasınlar. Kimseyi esrara alıştırmasınlar." Esrarın alkolden ucuz olmasının kullanma ihtimalini artırdığına dikkat çeken Resul K., esrar yüzünden çok sevdiği arkadaşlarını kaybettiğini, bağımlılık arttıkça Allah korkusunun, annesine olan bağlılığının kaybolmaya başladığını ve duygusuz bir insan olunduğunu ifade ediyor.